https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/04/19/oktatasi-anyagok-szerdara-aprilis-22/

Alsós

8:00
3. osztály – Kerekítés

8:15
4. osztály – Átlagszámítás

Felsős

8:30
Kémia – A földkéreg anyagai, a természetes vizek kémiája, a légkör kémiája (8. osztályos tanulók számára)
Létének korai szakaszában Földünk a meteoritbecsapódások és radioaktív folyamatok következtében felhevült. Anyagai megolvadtak és sűrűségük szerint rétegződtek. Így alakult ki a főleg vasat és nikkelt tartalmazó mag, a fém-oxidokból és szilícium-dioxidból álló köpeny és maga a földkéreg. A földkéreg legfontosabb anyagairól dr. Márk László biokémikus mesél részletesen a nézőknek.

9:00
Nyelvtan – Nyelvjárások (7. osztályos tanulók számára)
Ha hagyományokról, múltunkról beszélünk, akkor a magyar nyelv kialakulását, változását, sokszínűségét sem hagyhatjuk ki a felsorolásból. A hazánkban fellelhető nyelvjárásokról, a tájnyelvi elemekről, a jellegzetes szóhasználatokról többet a Felsős mai adásában tudhatnak meg a nézők.

9:30
Történelem – Az egészségügy fejlődése az ipari forradalom idején (7. osztályos tanulók számára)
Edward Jenner, Louis Pasteur, Semmelweis Ignác – 3 név, amelyet mindenkinek ismernie kell. 3 ember, akinek sokat köszönhet az emberiség. 3 olyan elhivatott kutató, tudós, orvos, akinek a himlő elleni védőoltás, a veszettség elleni védőoltást és a gyermekágyi láz legyőzését köszönhetjük. A Felsős adása az ő életükkel, munkásságukkal, felfedezésük jelentőségével foglalkozik.

10:00
Matematika – Közös többszörös, közös osztó (6. osztályos tanulók számára)
Két szám legkisebb közös többszörösét vagy legnagyobb közös osztóját meghatározni nem boszorkányság – vagy mégis? A Felsős matematikás adásának végére ki-ki eldöntheti, hogy mit válaszolna a kérdésre. A műsorvezetők a varázslat helyett inkább a logika, a számtani ismeretek és a megfelelő képlet alkalmazás mellett döntöttek.

10:30
Zene – Népi hangszerek (6. osztályos tanulók számára)
Tudjátok, mi az a nyirettyű? Hogyan kell megszólaltatni a nyenyerét? Milyen hangja van a dorombnak? A flótát vajon fújják vagy ütik? Miből készül a szötyök? Van-e vonója a gardonnak? A Felsősben ezúttal a népi hangszerekkel ismerkednek meg a műsorvezetők.

11:00
Szakmák / Állampolgári ismeretek – védőnő / Királyság vagy köztársaság (8. osztályos tanulók számára)
A védőnő tevékenysége középpontjában az általa gondozott családok egészségvédelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll. A magyar védőnők képzettsége kiemelkedően magas fokú. A Felsős következő adásában Kéri Nagy Éva mesél hivatásáról. Az állampolgári ismeretekben a királyság és a köztársaság intézményével ismerkedhetünk meg.

Szólalj meg! – angolul
11:30 51. és 52. lecke

Szólalj meg! – olaszul
12:00 26-30. lecke