https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/06/07/oktatasi-anyagok-keddre-junius-9/

 

Alsós

8:00
3. osztály: Versek ritmizálása

8:15
4. osztály: Kerékpárhasználat

 

Felsős

8:30
Földrajz – Kína (7. osztályos tanulók számára)
Az ázsiai nagyhatalom, Kína évezredes mútja ugyanolyan lenyűgöző, mint jelenkori vívmányai. A mára vezető világhatalommá fejlődött hatalmas országról első kézből szerzett tapasztalokat Felsős vendége, aki több évet töltött a Nagy Fal mögött. Élménybeszámolója, emlékei révén a Felsősben is megelevenednek a kínai mindennapok.

9:00
Magyar – Az összetett mondat (8. osztályos tanulók számára)
Mit nevezünk összetett mondatoknak? Hogyan csoportosíthatjuk őket? Vajon hasonló-e a csoportosítás elve, mint a szóösszetételek esetében? Mindennek Papp Zoltán magyartanárral járunk utána, és igyekszünk megérteni nyelvünk működését.

9:30
Történelem – Az I. világháború kitörésének okai (7. osztályos tanulók számára)
A 20. század elejére átrendeződött a világtérkép. A vezető nagyhatalmak mellé újak zárkóztak föl, a gyarmatbirodalmak biztonsága megingott. A megerősödő államok, Németország, Japán egyre nagyobb fenyegetést jelentettek. A térképen egyre kevesebb fehér folt maradt, ami egyre nagyobb feszültséghez vezetett a régi és az újabb birodalmak között. A hatalmas robbanáshoz csupán egy apró szikra kellett … A Felsősben az első világháború kitöréséhez vezető eseményeket, okokat kutatják a műsorvezetők.

10:00
Matematika – Egyenlőtlenségek (8. osztályos tanulók számára)
Azt már tudjuk, hogy vannak egyenlőségek a matematikában. Foglalkozunk is velünk sokat, na de mi a helyzet az egyenlőtlenségekkel? Miért lehetnek ezek fontosak? Major Csongor vendégünkkel az egyenlőtlenségekkel barátkozunk, és számos fogósnak tűnő kérdést válaszolunk meg, mint például: melyek azok a számok, amelyekből ha kivonunk hármat, és elosztjuk őket kettővel, nagyobbak lesznek, mint 5? Talán nem gondolnánk, de bizony a mérnökök is számtalanszor dolgoznak egyenlőtlenségekkel, így hát érdemes egy kicsit megismerni őket.

10:30
Művészetek – A fantázia (6. osztályos tanulók számára)
Az emberi képzelet kezdettől fogva meghatározója minden műalkotásnak: legyen az irodalom, zene vagy képzőművészet. Álmodozunk, vágyakozunk, képzelgünk és képzelődünk, vagy épp fantáziavilágban élünk, egyszóval sokszor a valóságtól igen messze kalandozunk, és közben alkotunk. A Felsős műsorvezetői igyekeznek kideríteni, hogyan is zajlik ez a kreatív folyamat.

11:00
Magyar – Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem (8. osztályos tanulók számára)
Közeleg a tanév év vége, és közeleg a tanév utolsó olyan Felsős adása, amelyben magyar nyelv és irodalomból pallérozzuk magunkat. Régi jó ismerősünk, visszajáró vendégünk, Papp Zoltán magyartanár lesz a segítségünkre, és lesz egy utolsó fergeteges olvasmányélményünk is: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című megunhatatlan klasszikusa. Így zárjuk a tanévet magyarból.

Szólalj meg! – angolul
11:30 115. és 116. lecke

Szólalj meg! – franciául
12:00 60-64. lecke