Határtalanul Erdélyben
2019. 09. 14 – 18.

Iskolánk 7. osztálya 16 tanulóval és 2 kísérővel 2019. szeptemberében ismét részt vett a Határtalanul! programban

 

 

A tervezett útvonal és látnivalói képekben

 

1. nap

Somoskőújfalu – Ártánd Nagyvárad – Tordai hasadék – Torockó

 

2. nap

Torockó Böjte Csaba árvái – Gyulafehérvár Fogarasi havasok- Gelence

 

3. nap

Kézdivásárhely – Alsócsernát- Sepsiszentgyörgy

 

4. nap

Segesvár – Nagyenyed – Torockó

 

5. nap

Torockó – Kalotaszentkirály – Ártánd – Somoskőújfalu

 

Előkészítő óra

 

2019. szeptember 12. csütörtök 7. óra Osztályfőnöki óra

7. osztály, Osztályfőnök: Sáriné Princz Ildikó

A kiadott feladatok prezentálása

 

A program megvalósítása

 

Első nap

2019. szeptember 14. szombat

„Hajnal 6 órakor volt az indulás, addig az iskola előtt toporogtunk a korai időpontban, a csípős hidegben. Nagyon izgatottak voltunk, kíváncsian álltunk az utazás elé. A levegőben már szinte tapintani lehetett az izgalmat. Felszállva a buszra eljött a várva várt utazás. Megjött a sok csivitelés által kreált morajlás, a csörgés és a néhai harsány nevetés ideje. Az a tipikus csoportos kirándulás hangulat pillanatok alatt megteremtődött és az atmoszféra meglehetősen kellemes volt, ahogyan a hajnali hűvöskés időpontban kábán bámultunk ki a busz ablakán a rózsaszínbe öltözött égboltot figyelve. Idővel, felcsendült az első zene a fiúk jóvoltából, így a hangulat fokozódott, egyenesen addig, ami után már egyszerűen nem is lehetett volna jobb. Az órák csak úgy repültek és máris ott termettünk Nagyváradon a Székesegyháznál. Megálltunk megcsodálni a termetes épületet, ami elé egy fénykép erejéig be is álltunk. Bár a Székesegyház gyönyörű volt, nem időztünk előtte sokat, ugyanis az idő szorított minket, várt a Tordai sóbánya. Lefelé haladva tapasztalhattuk, hogy egyre jobban hidegedik. A sóképződményeken megcsillant a lámpa gyér fénye. Elbűvölő volt oda lemenni, segített egy másik világba csöppenni.
Az idő lassan, ugyanakkor mégis gyorsan telt. Attól függ, hogyan nézzük.
Következő célpontunk pedig a Tordai-hasadék volt. A sziklák közötti kiadós túra után már indultunk is Torockóra, a szálláshelyünkre. Sötétedés után értünk az étkezőbe, ahol megvacsoráztunk. Az étel nagyon finom volt és laktató. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek jól esett egy kis főtt kaja. Vacsi után becuccoltunk a szobáinkba és megkezdődött az este kevésbé érdekes része. Elfoglaltuk a szobáinkat, feltérképeztük a terepet, majd zuhanyozni mentünk.
Én személy szerint nagyon élveztem ezt a napot, de a többieken is látszott, hogy imádták, attól függetlenül, hogy néhányunknak honvágya volt.”

Szundi Bianka

 

Második nap

2019. szeptember 15. vasárnap

„Reggel 7:30-kor felkeltünk, megreggeliztünk. Tettünk egy kört Torockón, vásároltunk ás megnéztük az unitárius házakat. 10:15-kor elmentünk a Szent Ferenc Gyermekotthonba. Ott csináltunk emléklapot és megnéztük a gyerekek szobáját. Majd elmentünk Nagyenyedre és megnéztük a Bethlen Gábor Kollégiumot, ahol régen Áprily Lajos is tanult. Utána Gyulafehérvárra mentünk, ahol megnéztük a Székesegyházat. Ott sétáltunk és nézelődtünk. Majd folytattuk az utunkat a Fogarasi-havasok felé, ott megnéztük a Bilea-tavat is. Utána mentünk Gelencére a szállásra.
Nagyon jó nap volt.”

Bratek Martin, Bartus Rebeka

 

Harmadik nap

  1. szeptember 16. hétfő

„Reggel álmosan felkeltünk, majd siettünk a reggelihez. Miután megreggeliztünk, megnéztük a gelencei templomot. A templom után beszálltunk a buszba és megtekintettük a Székely Nemzeti Múzeum kiállítását és tárlatát. Ezután megnéztük a Három Székelykövet. Azután körbejártuk a Hassmann Pál Múzeumot. Tettünk egy sétát a városközpontban és készítettünk pár képet. Ezek után visszamentünk a gelencei templomba, ahol egy helyi hölgy sok érdekesett mondott a templomról. Ma is nagyon sok dolgot tudtunk meg a helyről.”

Ökrös Dávid, Mosonyi László

 

Negyedik nap

  1. szeptember 17. kedd

„Kissé fáradtan és fázósan keltünk reggel és ettük meg a finom reggelinket. Reggeli után bepakoltunk és felszálltunk a buszra. Sok-sok utazás után megérkeztünk a Petőfi Sándor emlékműhöz. Majd meglátogattuk a segesvári óratornyot és a félelmetes Dracula házat, ahol egy koporsóban egy élő ember feküdt. Körülnéztünk Segesváron, ahol megtaláltuk a diáklépcsőt, ami 165 lépcsőfokból állt és megnéztük a szép kilátást. Nagyon elfáradtunk, de még ránk várt Torockó várának a romjai. Elindultunk az óriási nagy hegyre a vár felé, ahol gyönyörű volt a kilátás. A szállásunkon várt a meleg vacsora. Nagyon fárasztó nap volt, de jól éreztük magunkat.”

Lovász Lili

 

Ötödik nap

  1. szeptember 18. szerda

„Reggel 7:30-kor keltünk. Összepakoltuk a cuccunkat és mentünk reggelizni. A reggeli finom volt és sok mindenből lehetett választani. 8:15-kor búcsút vettünk Torockótól. Utunkat Kalotaszentkirály irányába vettük. Mikor odaértünk a lányokat már Erzsi néni és Kati néni várta. A lányok varrtak, a fiúk pedig faragtak. Amikor mindenki végzett, elmentünk kürtőskalácsot sütni. Mindenki kapott egy diósat. Csucsán megálltunk Ady Endre házánál. Ott koszorúztunk és mondtunk pár Ady Endre verset. Aztán már hazafelé tartottunk. Az út hosszú volt. A határ után nem sokkal megálltunk, ahol lehetett vásárolni. Utána már irány haza.
A városban 4 osztálytársamat tettük le. A többieket a sulinál várták a szüleik. A buszról vidáman, fáradtan, de esemény dúsan szálltunk le.
Nagyon jó volt.”

Bartus Rebeka

 

 

A kirándulás értékelő órája

A szeptember 19-ei osztályfőnöki órán elkészítettük a kirándulás során kiválasztott épületek rajzait, és ezekből kiállítást állítottunk össze az iskolai faliújságon. A tárlóban a napló feljegyzései olvashatók és tárgyak láthatók, melyeket a kirándulás során vásároltak a gyerekek.

 

 

A szeptember 26-ai osztályfőnöki órán került sor a kirándulás lezárására. A 6. osztálynak diavetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartott a 7. osztály. Reméljük, hogy jövőre ők is megpályázzák a Határtalanul program lehetőségeit.

A 7. osztály köszöni a Bethlen Gábor Alapítványnak ezt a feledhetetlen kirándulást!