2019. április 13-án indulhattunk az erdélyi kirándulásunkra. Első úti célunk a nagyváradi székesegyház volt, ahol László atya adott rövid betekintést az egyház életébe, történetébe. Az utazást folytatva az időjárás miatt a tordai hasadékhoz mentünk, ahol a függőhidak látványa és kipróbálása mindenki számára élmény volt. Az esti órákban értünk első szálláshelyünkre, Torockóra, ahol egy időutazáson vehettünk részt. A házigazdák mindent megtettek azért, hogy semmiben ne szenvedjünk hiányt. A tanulók egy röpke óra után már észre sem vették, hogy az esőben közlekedtek az étkezőig és a mellékhelyiségig.

Másnap egy séta során a felhők közül kibújó Székelykövet is megtekinthettük, és indultunk tovább a parajdi sóbányához. A látvány lenyűgözött bennünket, nem gondoltuk volna, hogy ekkora helyen, ilyen szabadidős tevékenységekkel tarkított bányába jutunk. A Korondi fazekasmesterek termékeiből válogatva tehettünk szert erdélyi ajándékokra. Útban Székelyudvarhely felé álltunk meg Farkaslakán Tamási Áron sírjánál, mert tudtuk, hogy a másnapra tervezett Benedek Elek szülőházának látogatása szünnap miatt sajnos elmarad. Székelyudvarhelyen tett sétánk érdekességekben gazdag volt. Az esti órákban érkeztünk Zetelakára, ahol fonott kaláccsal és üdítővel fogadtak bennünket. Meglepő volt számunkra, hogy családoknál töltöttük a 2 éjszakát. A háziak minden kívánságunkat nézték, helyi ételekkel kínáltak bennünket. Megkóstolhattuk a töltött káposztát, a puliszkát házi túróval, és a háziak által készített lekvárral kínáltak bennünket.

Harmadik nap reggeli után tettünk látogatást a helyi általános iskolában, ahol a 7. osztálynak éppen kémia órája volt. A diákok bemutatták egymásnak iskoláikat, és megtudhattuk, hogy a tanulók maguk hordják a tűzifát a fűtéshez. Átadtuk a készített ajándékokat, melyek leírást tartalmaztak megyénkről, iskolánkról. Az iskola után Csíksomlyóra vettük az irányt, ahol a közeli Hargitán havas csúcsokat is láthattunk. A Szent Anna tóhoz érve szomorúan tapasztaltuk, hogy még nincs szezonja a kürtős kalácsnak, de a jó oldalát nézve az illatok nem csalogatták a közelben rejtőző medvéket. A mohosi tőzegláp érdekes látványt nyújtott. A torjai büdösbarlangot a feltörő gázok miatt csak kellő távolságból tekintettük meg.

A 4. nap reggelén a Gyilkos tó megtekintése után megkóstolhattuk az igazi erdélyi kürtős kalácsot, így ezt a tervünket is kipipálhattuk. A Kiscohárd látványa egy kissé meghökkentette a tanulókat, hogy biztosan megmásszuk a sziklás hegyet, de igen ők maguk sem gondolták, de teljesítettük. Az innen előbújó táj, elkápráztatott bennünket.  A Békási szoros igen szűknek bizonyult, de az arra járó autósok már tudják ezt, és fel vannak készülve a turisták jelenlétére. Estére már Szászrégenben voltunk, vacsora után rövid sétát tettünk.

Az utolsó napon hazafelé tartva Kolozsvári sétánk során egy igazán nyüzsgő városban találtuk magunkat. Hazaérkezés az esti órákban, ahol a szülők már vártak minket.