https://mediaklikk.hu/cikk/2020/03/23/oktatasi-anyagok-szerdara-marcius-25/

Felsős
8:00
Biológia – A sejt (8. osztályos tanulók számára)
Az élet alapvető egysége a sejt. Minden élő szervezet számtalan különböző sejtből áll. A sejtek felfedezéséről, felépítéséről, működéséről, feladatairól tudhattok meg többet.

8:25
Irodalom – József Attila: Mikor az uccán átment a kedves (7. osztályos tanulók számára)
A szerelem az egyik leggyakoribb verstéma. Költőink rímekbe foglalva vallották meg vágyódásukat, boldogságukat, az elutasítás és szakítás fájdalmát vagy a féltékenység érzésését. Egy szerelmes verset olvasva sokszor ráismerünk a bennünk dúló érzelmekre, amelyeket – ha kifejezni nem is tudjuk – éppen átélünk. A Felsős műsorvezetői a szerelmes versek nyomába erednek, és még egy saját vers írására sőt megzenésítésére is kísérletet tesznek.

9:00
Történelem – Európa az első világháború után (7. osztályos tanulók számára)
A trianoni békeszerződést az első világháború győztes hatalmai és a háborúban vesztes Magyarország képviselői 1920. június 4-én írták alá a versaillesi Nagy Trianon-kastélyban. A szerződés következményeiről, valamint Magyarország és Európa gazdasági-társadalmi átrendeződéséről Tóth Zoltán történelemtanárral beszélgetnek a műsorvezetők. A trianoni békeszerződés részleteit és következményeit Varga Szabolcs történész tárja fel a Felsősben.

9:25
Matematika – A sokszögek kerülete (6. osztályos tanulók számára)
A sokszögek kerületét számos alkalommal kell pontosan kiszámítani. Akár egy ház kerítéséhez vásárolunk anyagot, akár egy jelmezt készítünk vagy egy képet szeretnénk bekeretezni. A Felsős matematikás adásában a különböző síkidomok kerületének képleteivel ismerkednek meg a műsorvezetők.

10:00
Művészet – Giuseppe Verdi (7. osztályos tanulók számára)
Verdi muzsikáját mindenki ismeri. A Rigoletto, a Traviata vagy az Álarcosbál egy-egy híresebb áriáját még azok is szívesen és hiba nélkül eldúdolják, akik nem tanultak komolyzenét, nem járnak operaelőadásokra. Egy reklámban vagy egy filmben gyakran csendülnek fel a halhatatlan dallamok, amelyek a XIX. században születtek meg az olasz opera fejedelmének kottapapírján.

10:30
Szakmák/Állampolgári ismeretek – Festő és grafikus szakmák/Az alkotmányozás története (8. osztályos tanulók számára)
A rajzkészséget, a tehetséget nem lehet megtanulni. Ha viszont a tehetség is megvan és a szakmai háttér is rendelkezésre áll, akkor semmi akadálya annak, hogy festőként keressük a kenyerünket. Következő adásunkban a grafika, a festészet avatott képviselőjével beszélgetnek a műsorvezetők hivatásáról. Az állampolgári ismeretek sorában az alkotmányozás folyamatát ismerteti Varga Szabolcs történész

Szólalj meg – angolul
11:00 15. és 16. lecke

Szólalj meg – olaszul
11:30 6-10.

Mindenki Akadémiája
20:00 Nagy Veronika: Tudomány a gyerekszobában, a porcelánbabák története