https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/10/oktatasi-anyagok-szerdara-majus-13/

 

Alsós

8:00
1. osztály: Háziállatok
Nektek van háziállatotok? Melyik a kedvencetek? A következő sulikalandokban a háziállatokról tudhattok meg többet az első osztályosokkal.

8:15
2. osztály: A tűz
A tűz hasznosságáról és veszélyeiről beszélgetünk a másodikos diákokkal. Velünk tartotok?

 

 

Felsős

8:30
Biológia – Hogyan lélegzik az ember? (6. osztályos tanulók számára)
A légzés alapvető szükségletünk az életben maradáshoz – és bár a táplálkozás vagy az alvás is ebbe a csoportba tartozik, a levegővétel az, ami nélkül a legkevesebb ideig bírjuk. Nem csoda hát, ha szervezetünk működésében is rendkívüli szerep jut a légzésnek, az oxigén hasznosításának. Erről tanulnak adásunkban a Felsős műsorvezetői vendégünk, Far Gabriella segítségével.

9:00
Magyar – A szóösszetétel, a szerves szóösszetételek, a szervetlen szóösszetételek (8. osztályos tanulók számára)
Alárendelő és mellérendelő szerves szóösszetételek. Szervetlen szóösszetételek. Bonyolultnak tűnő fogalmak, amelyek azonban hétköznapi nyelvhasználatunkban teljesen megszokottá váltak. Itt az idő, hogy mélyebben is megértsük és tudatosan használjuk ezeket a szabályokat! Ebben lesz segítségünkre vendégünk, Papp Zoltán.

9:30
Történelem – A II. világháború kezdete (7. osztályos tanulók számára)
A második világháború során hadrendben lévő fegyverek folyamatosan fejlődtek, cserélődtek. Ez leginkább a szárazföldi hadviselés csúcsfegyverein, a péncélosokon vagy közismertebb nevükön a tankokon követhető nyomon. A tankokról és más, a második világháborúban bevetett fegyverekről a Felsős következő adásában esik szó.

10:00
Matematika – A kör kerülete és területe (7. osztályos tanulók számára)
A kör az egyik legismertebb szimbólum. Jelképezi az élet körforgását, az év menetét, a tökéletességet, kör alakú a jegygyűrű, kör alakú a mandala. A kör azonban nem csak kulturális és vallási jelkép – geometriai síkidom is. A Felsős műsorvezetői ebből a szemszögből vizsgálják meg.

10:30
Művészetek – A dráma kohéziója (6. osztályos tanulók számára)
Miért jó egy szerepet eljátszani, más ember bőrébe belebújni? Hogyan működteti a színpadi történetet a középpontba kerülő dilemma? Mit jelent a drámapedagógia? Vendégünkkel, Papp Zoltánnal és a Felsős műsorvezetőivel a dráma műneméről beszélgetünk.

11:00
Szakmák / Állampolgári ismeretek – Lakberendező / A gyermekek és tanulók jogai, esélyegyenlőség (8. osztályos tanulók számára)
Hogyan lesz egy otthon nem csupán ízléses vagy stílusos, hanem praktikus is? Melyek azok a legfőbb stílusok, amelyeket Magyarországon is sok lakásban felfedezhetünk? Legújabb szakmaválasztó adásunkban a lakberendezők munkájáról beszélgetünk, de az életre is felkészít minket Varga Szabolcs történész néhány praktikus ismerettel a gyermekek és tanulók jogaival kapcsolatban.

Szólalj meg! – angolul
11:30 79. és 80. lecke

Szólalj meg! – olaszul
12:00 41-45. lecke