https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/31/

 

Alsós

8:00
3. osztály: Névutók
Mellett, fölött, mögött, alatt, között – ezek a leggyakrabban használt névutók a magyar nyelveben. Ezek jelentéséről tudhattok meg többet, ha együtt kalandoztok a harmadik osztályosokkal.

8:15
4. osztály: Geometria
A geometria rejtelmeibe vezetünk el benneteket a negyedikes diákokkal. Velünk tartotok?

Felsős

8:30
Földrajz – Japán (7. osztályos tanulók számára)
A Sakura ünnepe, a kimonók rafinált eleganciája, a színház világa, a szamurájok és gésák világa, a Felkelő Nap országa: Japán – a távoli szigetország egyedi kultúráját, történelmét, szokásait, jellegzetességeit a Felsős következő adásában Varga Tamás geográfus vezetésével tanulmányozzák műsorvezetőink.

9:00
Magyar – Személyes névmások (6. osztályos tanulók számára)

9:30
Történelem – A gazdaság fejlődése a dualizmus időszakában (7. osztályos tanulók számára)
7273 kilométer vasúti pálya, 616 állomás és 728 megállóhely. Népszerű közösségi közlekedési forma, mely pókhálószerűen behálózza az országot. Kényelmes, gyors, nincsenek dugók, jegyet már okostelefonnal is lehet vásárolni – ez a vasút a teljesség igénye nélkül, ahogyan ma ismerjük. A dualizmus korában azonban még nem volt ennyire elterjedt a gőzmozdonyok füstös világa. Minderről bővebben a Felsősben beszélgetnek a műsorvezetők.

10:00
Fizika – Az energia (7. osztályos tanulók számára)
Magyarországon az egyik legjobban kihasználható megújuló energiaforrás a geotermikus energia. Ugyanis hazánkban a fölfelszínhez meglehetősen közel megfelelő hőfokú vízlelőhelyek vannak ahhoz, hogy a víz hőjét elektromos áram előállítására használjuk. Az első ilyen, geotermikus erőművet 2018-ban Turán adták át. A különböző energiaforrásokról, energiahordozókról a Felsős következő adásában beszélgetünk.

10:30
Művészetek – Franz Schubert (7. osztályos tanulók számára)
Bár kora nem becsülte, az utolsó igazi klasszikusnak tartjuk, életműve átmenet a klasszika és a romantika között. Úrateremtette a dal műfaját, szimfóniáia és négykezes zongoraművei is jelentősek. A zenetörténet az egyik utolsó klasszikusként tartja számon. A Felsősben ezúttal Franz Schubert osztrák zeneszerző, a XIX. század egyik legnagyobb muzsikusának életművével ismerkednek meg a műsorvezetők Kircsi László zenetörténész segítségével.

11:00
Szakmák / Állampolgári ismeretek – / A demokratikus Magyarország – A köztársasági elnök – Az Alkotmánybíróság (8. osztályos tanulók számára)
Gondolkoztatok már azon, mi az a foglalkozás, ami érdekesen hangzik, de valószínűleg soha nem fogjátok csinálni? Talán a szüleiteknek is voltak olyan kamaszkori álmai, amik aztán nem valósultak meg – vagy belátjuk, hogy ezeket képtelenség megvalósítani, vagy egyszerűen az élet hozza másképp. Érdekes azon elgondolkozni, mi az, ami sosem leszek – ezt teszik műsorvezetőink és vendégeink következő adásunkban.

Szólalj meg! – angolul
11:30 107. és 108. lecke

Szólalj meg! – olaszul
12:00  55-59. lecke