https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/06/07/oktatasi-anyagok-szerdara-junius-10/

 

Alsós

8:00
1. osztály: Energiacsökkentés

8:15
2. osztály: Ételpiramis

 

Felsős

8:30
Biológia / Földrajz / Történelem – A központi idegrenszer I./ Hazánk népessége / A Szovjetunió felbomlása (8. osztályos tanulók számára)
Melyek az agyvelő részei? Miért nem sima? Hogyan helyezkedik el a szürke- és a fehérállomány az egyes részekben? Miért mondhatjuk, hogy az agyvelő ellenőrzi a gerincvelő működését? Hol helyezkedik el a gerincvelő? Mi jellemző a felépítésére? Dr. Tamás Andrea a központi idegrendszer működésébe vezet be bennünket. A töripercekben a Szovjetunió felbomlásának körülményeit vizsgáljuk Varga Szabolcs történésszel, míg Varga Tamás geográfussal hazánk népességével ismerkedünk a föcipercek kereteiben.

9:00
Magyar – Mondatszók (6. osztályos tanulók számára)
Vagy mondat, vagy szó. Lehet-e a kettő együtt? Merthogy ilyen is van: ez a mondatszó. Olyan szó, amely önmaga tölthet be mondatszerepet, anélkül, hogy ige lenne. Vagyis egyedül alkothat tagolatlan mondatot. Hogy is van ez pontosan? Alaposan utánajárnak a Felsős műsorvezetői.

9:30
Történelem – Az első világháború kezdete (7. osztályos tanulók számára)
A nagyhatalmi versengés nemcsak a gyarmatokon, de Európában is felerősödött. Ennek következtében egymás ellen fegyverkező katonai szövetségek jöttek létre. A 20. század a hadviselésben is változást hozott. Emberek milliói fogtak fegyvert, az öldöklést pedig gépek segítették. A világméretű háború gyökeresen megváltoztatta az országok sorsát, és felforgatta az emberek mindennapjait. Az első nagy világégés kitörését Alapi Tóth Zoltán történelemtanár segítségével vizsgálják a Felsős műsorvezetői.

10:00
Fizika – Az elektromos áram mágneses hatásai (8. osztályos tanulók számára)
Miből lehet mágnes, és hogyan vonzzák és taszítják egymást a mágnes ellentétes pólusai? Hogyan működik az iránytű a Föld mágneses terének köszönhetően? Hogyan is működik az elektromos áram mágneses hatása? Grama LÁszló izgalmas kísérletekkel vezet be bennünket ebbe a kimeríthetetlen témába.

10:30
Művészetek – Kodály Zoltán: Háry János (7. osztályos tanulók számára)
Mesék nélkül nincs élet. Kodály Zoltán Háry Jánosa pedig az egyik legnagyobb „álomlátó”, akivel zenés színpadon találkozhatunk: „amit elmond, az fantáziával átszőtt valóság, melyet beragyog a népmese géniusza” – nyilatkozta róla a zeneszerző. A huncut nagyabonyi obsitos csodálatos kalandjai és a nagyzenekarra hangszerelt magyar népdalok 1926 óta varázsolják el a közönséget. Háry János történetéről következő adásunkban beszélgetünk. Tartsatok velünk!

11:00
Szakmák / Állampolgári ismeretek – A kormány – A magyar bíróság szervezete, Az Országgyűlés összetétele és megválasztása – Törvényhozásunk módja és szabályai (8. osztályos tanulók számára)
napjainkban valaki szakmát akar választani, nincs könnyű dolga. Rengeteg lehetőség, talán néha túl sok is – és sokszor nem is sikerül elsőre a valódi hivatásunkat megtalálni. Na de mi történne, ha hirtelen visszamennénk 100 évet az időben, és akkor kellene megkeresnünk a kenyérre valót? Ti mit választanátok? Tudtok-e olyan szakmákat, amelyeket dédszüleink korában sokan választottak, mára viszont alig hallunk róluk? Izgalmas lesz, tartsatok velünk következő adásunkban is!

Szólalj meg! – angolul
11:30 117. és 118. lecke

Szólalj meg! – olaszul
12:00 60-64. lecke