https://mediaklikk.hu/cikk/2020/04/05/oktatasi-anyagok-szerdara-aprilis-8/

Alsós

8:00 3. osztály: A víz (szivárvány, hangok)

8:15 4. osztály: Gravitáció

Felsős

8:30
Természetismeret – A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (6. osztályos tanulók számára)
“A Balatontól délnyugatra fekvő mocsaras vidék a Kis-Balaton. Itt rakta le a Zala folyó a hordalékát, de később az emberi beavatkozásnak köszönhetően lápos, mocsaras vidék alakult ki az öböl helyén, ami ma természeti és kulturális értékekben egyaránt gazdag tájegységgé alakult át.
A Kis-Balaton nemzeti szinten védett, sőt a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye által jegyzett terület. A nemzeti parkban kóborol a Felsős stábja a mai adásban, miközben a természeti parkok fontosságáról, létrejöttéről, védelméről beszélgetnek a természetvédelmi szakemberekkel.”

9:00
Irodalom – Kortárs: Kovács András Ferenc/Szálinger Balázs (7. osztályos tanulók számára)
Egy vers megszületéséhez nem lehet receptet találni. A gondolatok, a versszervező erők nem parancsszóra kezdenek el működni. Egy vers megírásakor még az sem biztos, hogy maradandót alkot az ember, lehet, hogy a papírkosárban végzi az írás. Versíróvá válni tehát gyötrelmes út lehet – hogy mennyire, azt műsorvezetőink is kipróbálják a Felsős következő adásában.

9:30
Történelem – Az első világháborút követő békerendszer összeomlása (7. osztályos tanulók számára)
Hitler ki akarta harcolni Németország vezető szerepét Európában. A német ajkú területek megszerzésével és egyéb keleti hódítások révén egy erős Német Birodalmat akart létrehozni. Ehhez először le kellett győznie Ausztriát, Csehszlovákiát és Lengyelországot is lehetőleg anélkül, hogy Németország háborúba keveredne a nyugati hatalmakkal. A Felsősben az I. világháborút lezáró békerendszerek összeomlásáról tudhatunk meg többet, mindebben Varga Szabolcs történész segít.

10:00
Matematika – Adatok ábrázolása (6. osztályos tanulók számára)
A matematika, a statiszika, a piackutatás, a meteorológia, az orvostudomány mind mind számos adattal dolgozik. Az összefüggések megértéséhez, a következtések levonásához elengedhetetlen az adatok megfelelő ábrázolása, feltüntetése. A különböző ábrázolási módszerek, használatuk és a segítségükkel nyert információk állnak a Felsős adásának középpontjában.

10:30
Művészet – Ludwig van Beethoven (6. osztályos tanulók számára)
A világ olyan zsarnok, aki elvárja a hízelgést, hogy kegyesnek mutatkozzék; az igaz művészet azonban önmaga ura, s nem tűri, hogy hízelgő formába kényszerítsék.”” “”Nincs az a szabály, amelyet meg ne lehetne sérteni avégből, hogy szebbé tegyünk valamit.”” mondta Ludwig van Beethovan. A bécsi klasszika mesterének életútja és művészete Kircsi László zenetörténész segítségével elevenedik meg a Felsősben.

11:00
Szakmák / Állampolgári ismeretek – Stylist, cipész / Politikai rendszerek és államformák: Demokráciák (8. osztályos tanulók számára)
Talán soha nem volt még ilyen fontos a megjelenés, mint napjainkban. Ruházatunk, kinézetünk mindenki számára egyértelmű információkat közöl rólunk, anélkül, hogy az megszólalnánk. Ha ebben segítségre szorulunk, szakember segítségét is kérhetjük, hiszen mára már külön szakma létezik az egyéniség és a ruhatár harmóniájának megtalálására. Hogy pontosan mivel foglalkozik egy stylist, következő adásunkban kiderül.

Szólalj meg – angolul
11:30 35. és 36. lecke

Szólalj meg – olaszul
12:00 16-20. lecke