https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/04/26/oktatasi-anyagok-szerdara-aprilis-29

 

Alsós

8:00
1. osztály – Képek alapján szavak felismerése

8:15
2. osztály – A rím

Egy kép többet mond ezer szónál! Ezt a mondatot már biztosan ti is hallottátok! Teszteltük mennyire igaz az állítás! Kalandozzatok ti is a képek világában az első osztályosokkal majd faragjunk együtt rímeket a másodikos diákokkal! Velünk tartotok?

 

Felsős

8:30
Földrajz – Amerika társadalomföldrajza (7. osztályos tanulók számára)
Amerika a népek nagy olvasztótégelye – az Újvilágban szinte minden náció képviselőjével találkozhatunk. Az amerikai kontinensen élők kultúrájával, hagyományaival, szokásaival, a különbözőségekkel és hasonlóságokkal a Felsős következő adásában foglalkozunk.

9:00
Magyar – Melléknevek (6. osztályos tanulók számára)
Ha egy személyt vagy tárgyat jellemezni akarunk, akkor leggyakrabban mellékneveket használunk. A milyen kérdésre választ adó szófajjal a mindennapi beszédben, az internetet böngészése közben, a tankönyvekben és az olvasmányokban egyaránt sokszor találkozunk. A melléknévvel

9:30
Történelem – Amerika felfedezése (6. osztályos tanulók számára)
Kolumbusz eredetileg Indiába indult, és azt hitte, oda is érkezett, ezért Amerigo Vecpucci lett a kontinens névadója. A hatalmas földrész a XV. századig szinte ismeretlen volt Európában, bár a régészek vikingek nyomaira bukkantak az északi részeken. Amerika, az arany és az álmok földje lassacskán kibontakozott az ismeretlenség homályából és elfoglalta helyét a nemzetközi vérkeringésben. Minderről bővebben a Felsősben beszélgetünk.

10:00
Fizika – Elektromos alapjelenségek (8. osztályos tanulók számára)
Modern világunk elektromos áram nélkül rövid időn belül összeomlana – tartják sokan, hiszen majdnem minden: a világító-, fűtő-, hűtőberendezések, a közlekedési és telekommunikációs eszközök, a számítógépek, az internet, a háztartási, és ipari gépek, gépsorok is árammal működnek. Az elektromos áramról még többet mai adásunkban tudhattok meg.

10:30
Zene – Ludwig van Beethoven szimfóniái (7. osztályos tanulók számára)
Ludwig van Beethoven szimfóniáiat mindenki ismeri – gondoljuk csak a Sors-szimfóniára vagy az Örömódára, amelyeket bárki eldúdol vagy elfütyül. A Felsősben Kircsi László zenetörténész segítségével az I. , V. VI. és IX. szimfóniákkal ismerkedhetünk meg részletesebben, felidézzük keletkezésük körülményeit, zenei felépítésüket és természetesen bele is hallgatunk a művekbe.

11:00
Szakmák/Állampolgári ismeretek – Optikus/A hatalommegosztás elve és gyakorlata (8. osztályos tanulók számára)
Manapság szinte minden második ember visel szemüveget vagy kontaktlencsét, akár állandóan, akár olvasáshoz vagy munkavégzéshez. Az utcán, bevásárlóközpontokban egyre gyakrabban botlunk optikus szaküzletbe, ahol a látszerész segít a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse kiválasztásában A Felsősben Poller Roland optikus beszél a látszerész szakmáról. Az állampolgári ismeretek során pedig a hatalommegosztás elvével és gyakorlatával ismerkedhetnek meg a felsősök.

Szólalj meg! – angolul
11:30 61. és 62. lecke

Szólalj meg! – olaszul
12:00 31-35. lecke