https://mediaklikk.hu/cikk/2020/03/29/oktatasi-anyagok-szerdara-aprilis-1/

 

Alsós

8:00 1. osztály: Számolás

8:15 2. osztály: Szorzás, osztás

Felsős

8:30
Biológia – A sejtek anyagcseréje (8. osztályos tanulók számára)
Az élőlények állandó kapcsolatban vannak környezetükkel. A működésükhöz szükséges tápanyagokat a környezetből veszik fel, és ide ürítik a felesleges vagy káros végterméket. Ezt a folyamatot nevezzük anyagcserének. Erről a bonyolult, összetett folyamatról tudhattok meg többet a Felsős következő részében. Adásunk földrajzi perceiben a különböző éghajlati övek jellegzetességeit ismételjük át, a történelmi összefoglaló ezúttal a hidegháború éveit foglalja össze.

9:00
Magyar nyelv és irodalom – Véleményalkotás szóban (8. osztályos tanulók számára)
Életünk során mindannyian vitatkozunk – legalább egyszer. A vita elkerülhetetlen, hasznos és fontos, de csak ha betartjuk a szabályokat. A kulturált vitatkozás szabályairól a Felsős következő adásában tudhattok meg többet.

9:30
Történelem – A francia forradalom első szakasza (6. osztályos tanulók számára)
A 18. század végén Franciaország Európa legjelentősebb és leggazdagabb állama volt. A kincstár mégis kiürült a háborús kiadások és az ország vezetőinek pazarlása miatt. A királyi hatalom elvesztette tekintélyét. Kitört a forradalom, amely nemcsak Franciaországot, hanem egész Európát megrengette. Vajon mi volt ez a forradalom, és hogy lehet, válhat valami, valaki szabaddá – ezt derítik ki a Felsős műsorvezetői.

10:00
Fizika – Az erő és az erő fajtái (7. osztályos tanulók számára)
Az Erő legyen Veled! Kimondani könnyű, de vajon mit is jelent mindez? A választ ugyan nem Yoda mester adja meg, ám Pánczél Róbert fizikatanára ismét szívesen segít a Felsős műsorvezetőinek, hogy kiigazodjanak az erővonalak kusza világában.

10:30
Erkölcstan – Reklámok (6. osztályos tanulók számára)
A reklám a kommunikáció egy formája, amely az adó és a vevő közötti jelátadás és –vétel. A reklám a különböző kommunikációs csatornákon a fogyasztók érzékszerveire kíván hatni például képpel, szöveggel, hanggal, ezek kombinációjával. A reklám fogyasztásra ösztönöz, meggyőződést sugall, befolyásolhat, illuzióba ringat, ígér valamit. A Felsősben a reklám kialakulásáról, hatásmechanizmusáról, etikájáról tudhattok meg többet.

11:00
Szakmák – Énekes, lovas edző
Talán nincs is olyan gyerek, akit ne ejtene rabul a lovaglás világa – aztán sokszor az iskolai követelmények vagy épp egy jó lovarda hiánya kiszorítja életünkből ezt a tevékenységet. A lovaglásban az edzőnek kiemelt szerepe van – hiszen ha jó kezekbe kerülünk, a gyermeki érdeklődésből akár élethosszig tartó szenvedély is válhat. Következő adásunkban a lovasedző hivatással ismerkedhettek meg, az állampolágri ismeretek részben pedig a diktatúráról tudhattok meg többet.

Szólalj meg – angolul
11:30 25. és 26. lecke

Szólalj meg – olaszul
12:00 11-15. lecke