https://mediaklikk.hu/cikk/2020/03/23/oktatasi-anyagok-pentekre-marcius-27

 

Felsős
8:00
Természetismeret – A vizek és vízpartok állatai (6. osztályos tanulók számára)
A víz, a vízpart, a vízi élővilág a természetfotósok kedves helyszíne. Egy fotósorozat elkészítése közben számos érdekességet és törvényszerűséget figyelhetnek meg a természetbúvárok. A Felsős műsorvezetőinek Szentpéteri L. József biológus, hobby-természetfotós beszél a vidrákról, vízimadarakról, és a békamentés fontosságáról.

8:25
Magyar nyelv és irodalom – A szövegek értelmezése (8. osztályos tanulók számára)
Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy többször is nekifutott egy szövegnek, mert első olvasatra nem értettétek… például azért, mert sok ismeretlen kifejezés volt benne. vagy bonyolult volt a mondatszerkezet, vagy nem volt számotokra logikus a felépítése. A Felsős következő adásában egy tetszőleges szöveg értelmezéséhez kaphatunk szakértő segítséget.

9:00
Történelem – Zrínyi Ilona, Munkács hősnője (6. osztályos tanulók számára)
Történelemórán számos híres magyar királyról, hadvezérről, főúrról tanulunk. Ám nem csupán ők vittek véghez dicső tetteket, hanem a gyengébb nem képviselői is. Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc édesanyja,Thököly Imre felesége műveltségben, hősiességben, elszántságban, kitartásban méltó párja volt a férfiaknak. A Felsősben Munkács várának védőjéről tudhattok meg többet.

9:25
Matematika – A középpontos tükrözés, a középpontos szimmetria (7. osztályos tanulók számára)
“Ha rám nézel, visszanézek, ha rám nevetsz, kinevetlek. Tiszta, igaz és hű vagyok, a kedvedért nem hazudok.” Vajon mi lehet ez? És mi köze van a matematikához? A találós kérdés megfejtése valamint a válasz a Felsős matematikás adásában derül ki.

10:00
Művészet – A romantika (7. osztályos tanulók számára)
Romantikus hangulat, romantikus vacsora – ám a romantika nem csupán ezt jelenti. A XIX. századra jellemző egységes korstílusról, a meghatározó stílusjegyekről, a jellegzetes épületekről, festményekről, képzőművészeti alkotásokról a Felsős következő adásában beszélgetünk.

10:30
Osztályfőnöki óra – Visszatekintő: A jel (8. osztályos tanulók számára)
Az előítélet nem tapasztalatokra alapozott, hanem elfogultságból eredő ítélet, feltételezés, amihez pozitív vagy negatív attitűd is kapcsolódik. Az előítélet csupán egy előzetes feltételezés, valamilyen hozzáállással megnyilvánulva, amely általában alaptalan és helytelen következtetéshez vezet. A Felsősben a sztereotípiákról és előítéletekről beszélgetnek a műsorvezetők.

Szólalj meg – angolul
11:00 19. és 20. lecke

Szólalj meg – oroszul
11:30 6-10.

Mindenki Akadémiája
20:00 Molnár Dániel Márton: Hősök és árulók? Az 1552-es várháborúk szereplőinek árnyaltabb jellemrajza