https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/03/oktatasi-anyagok-pentekre-majus-8/

 

Alsós

8:00
3. osztály – Találós kérdések

8:15
4. osztály – Felelősség

Szórakoztató és egyben hasznos játék a találós kérdés, hiszen gyorsan kell frappáns válaszokkal előállni. Erre teszünk kísérletet a harmadikos diákok sulikalandjaiban.
Utána pedig a felelősség kérdéséről beszélgetünk a negyedikes diákokkal.

 

Felsős

8:30
Földrajz – Latin-Amerika gazdasága (7. osztályos tanulók számára)
Egy ország gazdasági szerepét meghatározzák természeti erőforrásai, az erre települt iparágak, mezőgazdasági termelése, és a pénzpiacon való szereplése. A Felsős következő adásában az Amerikai Egyesült Államok gazdasági életének részleteit vizsgálják a műsorvezetők Varga Tamás vezetésével.

9:00
Magyar – Az önéletrajz (8. osztályos tanulók számára)
Ne legyünk túl terjedelmesek, ügyeljünk a helyesírásra, szövegünk legyen pontos és átlátható, emeljük ki életünk legfontosabb állomásait és legerősebb képességeinket. Csak néhány javaslat egy jó önéletrajz elkészítéséhez – és még továbbiakat is tanulhatunk vendégünktől, Papp Zoltántól.

9:30
Történelem – A harmadik birodalom árnyékában (7. osztályos tanulók számára)
1938 a hitleri Németország egyik legfontosabb éve volt: bekebelezték Ausztriát, majd rátették a kezüket Csehországra. Vajon milyen hatása volt ezeknek az eseményeknek a magyar politikára és gazdaságra? Milyen társadalmi változások indukálódtak ennek hatására Magyarországon? Erre a kérdésre keresik a választ a Felsős következő adásában a műsorvezetők Varga Szabolcs történész segítségével.

10:00
Kémia – Környezetünk szerves anyagai (7. osztályos tanulók számára)
Egy túlélő táborban a megfelelő felkészültség létfontosságú. A civilizációs vívmányok hiánya próbára teszi a résztvevők testét és lelkét. A Felsős műsorvezetői egy ilyen, nem mindennapi kihívásra készülnek. Aki mindebben segítségükre lesz: dr. Márk László biokémikus.

10:30
Művészetek – Balett a klasszika korában (6. osztályos tanulók számára)
Bár gyökerei az ókorba nyúlnak vissza, a mai értelemben vett dramatizált táncforma, vagyis a balett a 16. században, Itáliában és Franciaországban forrja ki magát. A 16-17. században többek közt a Habsburg uralkodók egyre lelkesebb támogatásának köszönhetően a klasszika idején már virágkorát éli a balett. Ehhez a néha már kissé távolinak tűnő, de annál izgalmasabb időszakhoz igyekeznek közelebb kerülni a Felsős műsorvezetői.

11:00
Osztályfőnöki óra/Művészet – Pénzintézetek és tevékenységük/Bartók Béla: Concerto (8. osztályos tanulók számára)
A hitelezés több ezer éves múltra tekinthet vissza. A fennmaradt források tanúsága szerint már az ókori Mezopotámiában is folytattak hitelezést. Pénzváltók működtek már a görög városállamokban, sok ma is ismert bank elődje már a középkorban is létezett. A Felsős következő adásában a magyar pénzintézetek feladataival és tevékenységével ismerkedhettek meg részletesen.

Szólalj meg! – angolul
11:30 73. és 74. lecke

Szólalj meg! – oroszul
12:00 31-35. lecke