https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/24/oktatasi-anyagok-pentekre-majus-29/

 

Alsós

8:00
1. osztály: Szótagolás

8:15
2. osztály: Monda vagy mese?

 

Felsős

8:30
Biológia – A bőr (6. osztályos tanulók számára)
A bőr a legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk, mely többek közt a hőmérsékleti változásokról és a velünk érintkező felületek minőségéről is érzékletes benyomást ad. A külvilág számos ingerét érzékeli és továbbítja, feladatai nélkülözhetetlenek szervezetünk működésében. A bőr felépítését és működését tanulmányozzuk.

9:00
Magyar – Szabó Magda: Abigél II. (8. osztályos tanulók számára)
Mit jelent felnőtté válni? Nehezebb-e felnőttnek lenni, mint gyereknek, és ha igen, miben? Mit jelent a felelősség? És hogy jelenik meg mindez Szabó Magda Abigél című regényében? Játékos feladatokkal keressük a megoldást ezekre a kérdésekre vendégünk, Papp Zoltán segítségével.

9:30
Történelem – Önkényuralom és ellenállás (7. osztályos tanulók számára)
A nem enged a 48-bólszólás eredete az 1867-es kiegyezést megelőző időkre vezethető vissza, amikor is két vélemény állt szemben egymással. Az egyik oldal szerint nincs miről tárgyalni Ferenc Józseffel, vissza kell állítani az 1848-évi, az akkori király által szentesített, gyakorlatilag Magyarország számára teljes függetlenséget biztosító államberendelkezést, és csak ezen az alapon lehet elfogadni Ferenc Józsefet magyar királynak. A másik oldal szerint kompromisszumot kell kötni, engedni kell a “48-ból”, annak érdekében, hogy létrejöhessen bármilyen kiegyezés. Minderről bővebben Tóth Zoltán történelemtanár mesél a felsősöknek.

10:00
Kémia – Az égés és az oxidáció (7. osztályos tanulók számára)
Vannak olyan szakmák, amelyeket ha egy kicsit jobban megismerünk, máris egy akciófilmben érezzük magunkat. A tűzoltók munkájuk során rendszeresen küzdenek meg az őselemekkel: a tűzzel, de egy-egy nagyobb vihar során a víz és a szél is megfékezendő ellenféllé válik. A tűzoltók életéről, napi rutinjáról a Felsős következő adásában tudhatnak meg többet a nézők.

10:30
Művészetek – A klasszicista képzőművészet (7. osztályos tanulók számára)
Építőkockából számos álompalotát lehet könnyűszerrel építeni – akár egy klasszicista stílusút is. A 19. század elejétől uralkodó építészeti stílus elemei között jellemzően szabályos kockák, hengerek, hasábok, félhengerek és félgömbök szerepelnek. A tető alacsony hajlásszögű, a homlokzatokra az egységes összkép és az ismétlődő motívumok a jellemzőek. A klasszicista stílus jellemzőit, emblematikus épületeit ezúttal a Felsős műsorvezetői tanulmányozzák.

11:00
Erkölcstan / Művészet – A búcsú filozófiája / A rock and roll: Elvis, Beatles, stb (8. osztályos tanulók számára)
Mi jut eszünkbe a búcsúzásról? Mit jelent lezárni egy életszakaszt, egy eseményt? Vajon szomorú dolog a búcsúzás? A tanév vége felé közeledve a búcsú filozófiájával ismerkedünk Komlóczi Zoltán segítségével. Művészeti perceinkben pedig a rock&roll korszakával ismerkedünk.

Szólalj meg! – angolul
11:30 103. és 104. lecke

Szólalj meg! – oroszul
12:00  41-45. lecke