https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/17/oktatasi-anyagok-pentekre-majus-22/

 

Alsós

8:00
3. osztály: Stop motion – filmkészítés
Bevatjuk a harmadikos diákokat a filmkészítés rejtelmeibe. Ugye ti sem akartok róla lemaradni

8:15
4. osztály: Nyugat-magyarországi peremvidék
Utána pedig megismerkedünk a negyedik osztályosokkal a Nyugat-magyarországi peremvidék jellegzetességeivel. Velünk tartotok?

Felsős

8:30
Földrajz – A hideg mérsékelt öv élővilága (tajga) (7. osztályos tanulók számára)
A sarkkörökhöz közeledve egyre hidegebb, egyre zordabb időjárási körülményekhez kell alkalmazkodniuk az élőlényeknek. Van olyan faj, amely vastag téli bundát növeszt, van, amelyik jelentős élelmiszerkészletet halmoz fel, és van olyan állat, amely átalussza a telet. A hideg mérsékelt öv élővilágával Nagy Antal zoopedagógus segítségével ismerkednek meg a felsősök.

9:00
Magyar – A szóképzés és a szóalkotás ritkább módjai (8. osztályos tanulók számára)
Igenévképző, főnévképző, melléknévképző, számnévképző, igeképző. Szóalkotásunk alapvető építőkövei a képzők. Ezekkel és a szóképzés különböző lehetőségeivel ismertet meg minket vendégünk, Papp Zoltán.

9:30
Történelem – Felfedezők és feltalálók (6. osztályos tanulók számára)
Legyen szó földrajzi vagy tudományos felfedezésekről, az emberi kíváncsiság egy pillanatra sem lankadt az évszázadok során. Egy-egy új találmány vagy tudományos áttörés pedig örökre megváltoztathatja a világot. A Felsős műsorvezetői a késő középkor találmányainak és felfedezőinek nyomába szegődnek Varga Szabolcs történész segítségével.

10:00
Kémia – A tűzgyújtás története: a kovakőtől a gyufáig (8. osztályos tanulók számára)
Milyen hatással volt az emberiség történetére a tűz felfedezése? Mi történik a megsütött, megfőzött étellel orvosbiológiai értelemben? Hogyan tudunk tüzet gyújtani? Mire vigyázzunk, ha tűz közelébe kerülünk, vagy ha baleset történik? Mindezekre vendégünk, dr. Márk László ad választ.

10:30
Művészetek – Robert Schumann (7. osztályos tanulók számára)
Robert Schumannról a könnyű, fülbemászó melódiák jutnak először eszünkbe. Azt már kevesen tudják, hogy pontosan milyen műveket köszönhetünk a zeneszerzőnek, miben rejlik művészi tehetsége. Robert Schumann munkásságával, jellegzetes dallamvilágával Kircsi László zenetörténész vezetésével ismerkednek meg a Felsős műsorvezetői.

11:00
Osztályfőnöki óra / Művészetek – A média működése / Az avantgárd zeneszerzői: John Cage, Eric Satie, Penderecki (8. osztályos tanulók számára)
Mindazt, amit nap mint nap az újságokban, a tévében és az interneten látunk, emberek állítják elő, különböző célokból. Ők a médiamunkások, és bizony elképzelhető, hogy sokkal nagyobb befolyással vannak az életünkre, mint gondolnánk. A média működésének mechanizmusáról Komlóczi Zoltán drámatanárral beszélgetünk. Művészeti perceinkben pedig az avantgárd korának zeneszerzőit ismerjük meg.

Szólalj meg! – angolul
11:30 93. és 94. lecke

Szólalj meg! – olaszul
12:00 36-40. lecke