https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/10/oktatasi-anyagok-pentekre-majus-15/

 

Alsós

8:00
1. osztály: Mesék birodalma
Az első osztályos diákokkal a mesék, a történetek varázslatos világában kalandozunk.

8:15
2. osztály: Játék a betűkkel
A betűket hívjuk játékra a másodikos diákokkal. Nagyon klassz kaland lesz!

 

Felsős

8:30 Biológia – Kiválasztás és anyagcsere (6. osztályos tanulók számára)
Az vagy, amit megeszel – szokták mondani. Vagyis a hosszú és egészséges élet egyik pillére a helyes táplálkozás. A táplálék szervezetünkbe kerül, és a hasznosítható anyagunkat testünk különbözőképpen kiválasztja, elraktározza és felhasználja működéséhez, míg a fel nem használható anyagok távoznak a szervezetünkből. A kiválasztás és az anyagcsere folyamatáról tanulunk Tapodi Antal, a PTE ÁOK Biokémiai Intézet munkatársa segítségével.

9:00 Magyar – Mikszáth Kálmán: Bede Anna tartozása (7. osztályos tanulók számára)
Törvényszék, tárgyalóterem, tanult, szigorú bírák -velük szemben egy kiscseléd – egy fiatal, bátor lány. Így lehetne összefoglalni Mikszáth Kálmán: Bede Anna tartozás című novellájának kezdő jelenetét. Bede Anna történetével a Felsős következő adásában foglalkozunk. Tartsatok velünk!

9:30 Történelem – II. Rákóczi Ferenc (6. osztályos tanulók számára)
“Cum Deo pro patria et libertate.” Erdély és Magyarország fejedelme, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjének közelgő emléknapja kapcsán a 17-18. századi Magyarország világába utaznak vissza a Felsős műsorvezetői. A birodalmi híreket egyenesen egy 1703-as híradó repíti el hozzánk az időben.

10:00 Kémia – Az atom felépítése (7. osztályos tanulók számára)
Elektron, proton, neutron, elektronhéjak, pályák, Démokritosz, Hadronütköztető – Márk László vezetésével az atom szerkezetét tanulmányozzák a műsorvezetők és a Felsős következő adásában.

10:30 Erkölcstan – Média és társadalom (8. osztályos tanulók számára)
Mennyi időt töltünk átlagosan tévénézéssel és internethasználattal? Hogyan formálhatja véleményünket, gondolkodásmódunkat a média? Milyen összefüggések rejlenek életmódunk és médiahasználati szokásaink között? Ezekre a kérdésekre keressük közösen a választ.

11:00 Osztályfőnöki óra / Művészet – Média és médiakörnyezet / Bartók és Kodály követői: Weiner Leó, Farkas Ferenc, Bárdos Lajos (8. osztályos tanulók számára)
A nyomtatott sajtó, a televízió- és rádiócsatornák mellett a hírek és tartalmak közvetítésében egyre nagyobb szerepet játszanak az interneten elérhető szolgáltatások is. Mindezek az eszközök együttesen és egymással párhuzamosan töltik be a média funkcióit. Hogy hogyan tájékoztatnak és szórakoztatnak egyszerre a különböző médiumok, kiderül adásunkból. A művészeti percekben Bartók Béla követőiről mesél nekünk Komlóczi Zoltán dráma- és zenetanár.

Szólalj meg! – angolul
11:30 83. és 84. lecke

Szólalj meg! – oroszul
12:00 36-40. lecke