https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/06/07/oktatasi-anyagok-pentekre-junius-12/

 

Alsós

8:00
1. osztály: Betűk összefoglalása

8:15
2. osztály: LY vagy J?

 

Felsős

8:30
Biológia / Földrajz / Történelem – A központi idegrendszer II. / Fogyunk, öregszünk, vándorlunk / A Szovjetunió felbomlása II. (8. osztályos tanulók számára)
Amikor a strandon belelépsz egy szúrós kavicsba, felkapod a lábad. A védekező reflex a fájdalomérző idegvégződésekből indul ki, és a hajlítóizmok összehúzódása miatt kapod fel a lábad. Az viszont nem reflex, amikor a magunk akaratából emeljük fel a lábunkat, hiszen nincs közvetlen külső inger. A feltétlen és a feltételes reflexeken keresztül ismét a központi idegrendszerrel ismerkedünk, szó lesz a mozgás és a belső szervek működésének szabályozásáról – ebben ismét dr. Tamás Andrea segít nekünk. Varga Tamás geográfussal hazánk népességéről, míg Varga Szabolcs történésszel ezúttal is a Szovjetunió felbomlásáról tanulunk.

9:00
Magyar – Örkény István (8. osztályos tanulók számára)
Örkény István a grotesz humor halhatatlan szerzője. Egypercesei egyszerre mosolyogtatnak meg és gondolkodtatnak el bennünket. Komlóczi Zoltán drámatanár segítségével közvetlen közelről ismerkedünk ezzel a rendkívüli életművel, és a világgal Örkény István szemén keresztül.

9:30
Történelem – Oroszország az I. világháborúban (7. osztályos tanulók számára)
Domenico Trezzini 1703-ban érkezett a Néva folyó torkolatvidékéhez. Nem kisebb feladatra vállalkozott, mint az Orosz-birodalom új fővárosának, Szentpétervárnak a felépítésére. Munkaadója Nagy Péter, minden oroszok cárja, ezzel a várossal szeretett volna kaput nyitni az általa annyira tisztelt és irigyelt nyugat felé. Oroszország egykori fővárosa, a cári család otthona hatalmas történelmi színpaddá változott az 1. világháborúban. Minderről Varga Szabolcs történésszel beszélgetnek a Felsős műsorvezetői.

10:00
Fizika – Mozgási indukció, váltakozó feszültség létrehozása (8. osztályos tanulók számára)
Bármilyen vezetőben, akár egy telefontöltőben folyó elektromos áram is mágneses mezőt hoz létre maga körül. Ennek a jelenségnek köszönhetően léteznek az elektromágnesek, valamint a mágneses tér és elektromágnes segítségével folytonos forgómozgás állítható elő. Ezen az elven működik a villanymotor is. Minezt már tudjuk, na de mi az a mozgási indukció? Tovább kutatjuk az elektromágnesesség témáját Grama László segítségével.

10:30
Erkölcstan – Útravalók (8. osztályos tanulók számára)
Életünknek fejezetei, szakaszai vannak, amelyek bizony mind lezárulnak egy idő után. Útra kelünk, továbbmegyünk, ahogy az általános iskola végén is fontos szakasza zárul le az életünknek. Nem mindegy azonban, milyen útravalót kapunk életünk következő szakaszára, hogyan teszi többé a napjainkat mindaz, amit életünk korábbi szakaszából hozunk magunkkal. Erről beszélgetünk egy rendhagyó Felsős-adásban Kocsis Zsófiával és Komlóczi Zoltánnal.

11:00
Osztályfőnöki – Évzáró (8. osztályos tanulók számára)
Feszültség, ijedtség, düh, bánat, félelem, tehetetlenség, aggodalom, elégedetlenség. Ha a búcsúzásról beszélünk, sokszor ezek a szavak jutnak az eszünkbe. De vajon valóban csak erről szól a búcsúzás? Nem véletlen, hogy számos művészt ihletett meg a téma, a zene pedig közelebb hozhat ennek a megértéséhez is. Bartók és Kodály búcsúzó kórusairól Kircsi Lászlóval beszélgetünk, és Komlóczi Zoltán dráma- és zenetanárral is méltó módón búcsúztatjuk a tanévet.

Szólalj meg! – angolul
11:30 121. és 122. lecke

Szólalj meg! – oroszul
12:00 60-64. lecke