https://mediaklikk.hu/cikk/2020/03/29/oktatasi-anyagok-pentekre-aprilis-3

 

Alsós

8:00 1. osztály: Évszakok

8:15 2. osztály: Egészséges táplálkozás

Felsős

8:30
Természetismeret – Vizek és vízpartok növényvilága (6. osztályos tanulók számára)
A természetes vizek élővilága összetett és érdekkes ökoszisztéma. A víz alatti a és víz feletti világ élelemforrás, használati tárgyak alapanyagák lelőhelye, kirándulási lehetőség és csodálatos természeti táj. A Felsősben minderről egy hévízi kalandtúra segítségével győződhetnek meg a nézők, a vízparton növő nádról pedig az is kiderül, hogy milyen elsőrendű tetőfedő anyag.

9:00
Irodalom – Weöres Sándor: Himnusz a Naphoz (7. osztályos tanulók számára)
Gyerekverseket szinte mindenki ismer; a bennük megjelenő játékosság, ritmika, nyelvi humor szerethetővé, könnyen megjegyezhetővé teszik az alkotásokat. Weöres Sándor számos gyerek-remekművet írt, ám nyelvi leleményeit, játékosságát nem csupán a gyerekversekben találhatjuk meg. Minderről bővebben a Felsős következő adásában beszélgetünk.

9:30
Történelem – Németország a két világháború között, Hitler hatalomra jutása (7. osztályos tanulók számára)
Az első világháború után sok elvarratlan szál maradt, a látszólag békés felszín alatt már mutatkoztak a problémák. Németországban ebben a közegben jutott egyre nagyobb hatalomhoz Adolf Hitler. A Felsős következő adása az egyre szélsőségesebbé váló Németországgal foglalkozik.

10:00
Fizika – A súly (7. osztályos tanulók számára)
Trambulinozni jó! A hatalmas ugrások, a szabadság pillanatnyi érzése közben eszünkben sem jut, hogy milyen fizikai erőhatások és fogalmak kapcsolódnak ehhez a tevékenységhez. A Felsős következő adásában azonban mindenre fény derül, s bár a súlytalanság állapotát nem sikerül elérni, a súlyról, mint fizikai fogalomról nagyon sok érdekességet tudhattok meg.

10:30
Erkölcstan – A tulajdon (6. osztályos tanulók számára)
Mindenkinek teljesen természetes, amikor azt a fogalmat használjuk, hogy az „enyém”. De ez mit is jelent? A saját tulajdon nagyon egyszerű definíció. Azt nevezzük saját tulajdonnak, ami az egyén kizárólagos tulajdonát képezi. De hogyan lehet saját tulajdonra szert tenni? Hogyan alakult ki a magántulajdon fogalma? Mi lehet valakinek a kizárólagos tulajdon? Ennek járnak utána a műsorvezetők.

11:00
Erkölcstan – Együttélés a társadalomban (8. osztályos tanulók számára)
A társadalom működésében a különböző törvényeknek alapvető szerepe van. Hogyan születik egy törvény? Mi az összefüggés az erkölcs, a belső mérték és a törvény között? Miben különböznek egymástól ezek a fogalmak? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is keressük a választ következő adásunkban.

Szólalj meg – angolul
11:30 29. és 30. lecke

Szólalj meg – oroszul
12:00 11-15. lecke