https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/04/19/oktatasi-anyagok-pentekre-aprilis-24

 

Alsós

8:00
3. osztály – Makett

8:15
4. osztály – Hősök és példaképek

 

Felsős

8:30
Kémia – A természetes vizek és a levegő (7. osztályos tanulók számára)
Szabadon mint a madár. Él, mint hal a vízben. Vajon melyik állatnak van jobb dolga? Melyik közegben lehet kellemesebb az élet? Ezt próbálják meg eldöntei a Felsős műsorvezetői, sőt, még segítséget is kérnek Márk LÁszló biokémikustól.

9:00
Irodalom – Jókai Mór: A kőszívű ember fiai I. (7. osztályos tanulók számára)
Egy teljhatalmú apa, egy érző szívű, erős asszony, 3 fiú – képzeljük el a családot Magyarországon a reformkorban – vajon hogyan alakul a családtagok élete? Jókai Mór szövevényes, fordulatos, lenyűgöző választ ad a kérdésre a Kőszívű ember fiai című regényében. A Felsős következő adásában ezzel a remekművel foglalkozunk.

9:30
Történelem – Dózsa György (6. osztályos tanulók számára)
A Dózsa György-féle parasztháború egy mindössze néhány hónapig tartó, de annál véresebb megmozdulás volt a XVI. században Magyarországon. A Bakócz Tamás esztergomi érsek által a törökök ellen összehívott paraszti keresztes sereg a hadjárat leállítása miatt a saját nemessége ellen fordult. A felkelés vezére Dózsa György székely nemes, az eredeti keresztes had vezére volt. A vezetése alatt kibontakozó felkelésben a jobbágyok mellett kereskedők és kisnemesek is részt vettek. Dózsa György személye a mai napig az elnyomó nemesi hatalom elleni harc jelképe.

10:00
Matematika – Oszthatósági szabályok (6. osztályos tanulók számára)
Vajon hányszor van meg a 6 a 852-ben? Osztható-e maradéktalanul 987 héttel? Mielőtt nekiállnánk bőszen számolni, érdemes végiggondolni néhány matematikai törvényszerűséget, amelyekkel gyorsan, könnyen válaszolhatunk a feltett kérdésekre. Az oszthatósági szabályokról még többet a Felsős mai adásában tudhattok meg.

10:30
Dráma – Jólét, siker, boldogság (8. osztályos tanulók számára)
Azt, hogy az ember hogyan érzi magát, mennyire elégedett az életével, jól-létnek is nevezik –amely szó nem azonos a jóléttel. A boldogulást nevezhetjük az életben való előrejutásnak, a jólét és jól-lét eléréséhez szükséges feltételek megszerzésének. A siker egyszerre jelentheti a környezetünk elismerését, megbecsülését és azt az elégedettségérzetet, amikor elérünk egy kitűzött célt. Minderről a Felsős következő adásában beszélgetünk.

11:00
Osztályfőnöki óra – A gazdaság legfontosabb szereplői (8. osztályos tanulók számára)
Egy társadalom tagjainak különféle szükségleteik vannak. Ennek kielégítéséhez különböző javakra és szolgáltatásokra van szükség. A rendelkezésre álló erőforrások szűkösek, nem állnak korlátlanul rendelkezésre, ezért ezekkel gazdálkodni kell. A termelés, a gazdálkodás és a gazdaság az emberi társadalommal együtt alakult ki, és folyamatosan változik. A termelés során jövedelmek keletkeznek, amiből az elosztás során részesedünk. A szükségletek kielégítésének folyamata a fogyasztás. A szükségletek, a termelés és a fogyasztás összefüggéseiről következő adásunkban tudhattok meg többet.

Szólalj meg! – angolul
11:30 55. és 56. lecke

Szólalj meg! – oroszul
12:00 26-30. lecke