https://mediaklikk.hu/cikk/2020/03/29/oktatasi-anyagok-keddre-marcius-31

 

Alsós
8:00 – 3. osztály – Főnév

8:15 – 4. osztály – Helyesírás

Felsős

8:30
Földrajz – Ausztrália földrajzi jellemzői (7. osztályos tanulók számára)
Ausztráliába látogat a Felsős. Az eredetileg Terra Australis Incognita néven ismert kontinens a legutoljára felfedezett lakott fölrész, amelyen elszigeteltségén köszönhetőn egyedi flóra és fanua alakult ki. A koala, az eukaliptusz, a kenguruk és dingók földje egyebek mellett arról is nevezetes, hogy a kontinens egyetlen országból áll. Irány tehát Ausztrália, amely számos ovábbi érdekességeket tartogat a nézők számára.

9:00
Irodalom – Radnóti Miklós: Tétova óda (7. osztályos tanulók számára)
“Édes jó Istenem, ne engedd őt elevenen eltemetni. Mi minden van még benne, mi mindent kell még alkotnia, csodálatos hangján és képeivel, és még milyen sokat kell fejlődnie, a folyton változni tudó gazdaságából még mennyi mindent kell megmutatnia.” – így ír Radnóti Miklósról felesége, Gyarmati Fanni a naplójában, 1943 januárjában. A költő tragikusan korai, méltatlan halála és Fanni kitartó hűsége a 20. századi magyar irodalomtörténet egyik legmeghatározóbb szerelmi történetévé tette az övéket. Ennek a szerelemnek egyik legszebb bizonyíték a Tétova óda, amely az adásban is elhangzik.

9:30
Történelem – A nagy gazdasági világválság és az Egyesült Államok (7. osztályos tanulók számára)
1929 őszén összeomlott a New York-i tőzsde. A részvények hirtelen áresését egy közel tíz évig tartó, mély gazdasági válság követte, amely az egész világra kiterjedt, és tömegek elszegényedését hozta magával. A munkanélküliség és a reményvesztettség egyik következménye a szélsőséges politikai pártok megerősödése volt. A nagy gazdasági világválságról és következményeiről Varga Szabolcs történész beszél a nézőknek.

10:00
Matematika – Racionális számok (8. osztályos tanulók számára)
Racionális – vagyis ésszerű –mondhatnánk. De vajon mit jelent a kifejezés a matematika birodalmában? A Felsős következő adásában műsorvezetőink erre a kérdésre keresik a választ számos példa és feladvány segítségével – és természetesen az ésszerűség határain belül.

10:30
Művészet – A portré (7. osztályos tanulók számára)
Egy jó portré nem csak a modell külsejét örökíti meg. A Felsős mai adásában Beni próbál portréfotósi babérokra törni. Ebben Sasvári János fotós segít neki. S miközben kattognak a masinák, számos érdekességet tudhatunk meg a portréfestészetről, a portréfotózásról, a beállítás, a fények, a színek jelentőségéről, az ábrázolás hitelességének fontosságáról. Az adás végére az is kiderül, vajon milyen portréfotós válna a Felsős műsorvezetőjéből.

11:00
Irodalom – Színház az egész világ! (William Shakespeare) (8. osztályos tanulók számára)
Színház az egész világ – mereng a méla Jacques William Shakespeare Ahogy tetszik című drámájában. A Felsősben az egyik legnagyobb drámaíró életéről, halhatatlan drámáiról, szonettjeiről, csodálatos színházáról beszélgetnek műsorvezetőink, sőt el is játszanak egy részletet kedvenc drámájukból.

Szólalj meg – angolul
11:30 23. és 24. lecke

Szólalj meg – franciául
12:00 11-15. lecke