https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/02/oktatasi-anyagok-keddre-majus-5/

 

 

Alsós

8:00
1. osztály – Tömeg és űrtartalom mérése

8:15
2. osztály – Összeadás, kivonás

Mekkora súlya van egy almának? Hogyan tudunk elosztani igazságosan egy liter vizet? Megtudhatjátok az első osztályosok sulikalandjaiból, utána pedig összeadunk és kivonunk a másodikos diákokkal! Izgalmas lesz! Velünk tartotok?

 

 

Felsős

8:30
Biológia – Az egyenlítői öv növény- és állatvilága (7. osztályos tanulók számára)
Orchidea, bromélia, filondendron – a trópusi esőerdőkben eredeti környezetükben lehet megcsodálni ezeket az egzotikus növényeket. Műsorvezetőink a Felsős következő adásában a toronymagas fák, a zöld homály, a liánok, színpompás pillangók, különleges madarak birodalmába pillantanak be Nagy Antal zoopedagógus segítségével.

9:00
Irodalom – Alexandre Dumas: A három testőr (7. osztályos tanulók számára)
Egy mindenkiért, mindenki egyért! Ezt a jelmondatot mindenki ismeri. Richelieu bíboros fondorkodásai, Athos, Porthos Aramis és D’Artagnan párbajai, a királyné nyaklánca, váratlan fordulatok, kalandok, izgalmak – Alexander Dumas A három testőr című regénye ma is nagyszerű olvasmány. Hogy miért, az kiderül az adásban.

9:30
Történelem – Forradalom és kommunista diktatúra Magyarországon (7. osztályos tanulók számára)
1919 márciusában Magyarországon a demokratikus köztársaságot felváltotta a proletárdiktatúra. A Károlyi kormányban csalódott emberek eleinte reménykedtek a kedvező fordulatban, ám az idő múlásával egyre nagyobb ellenszenvvel figyelték a diktatúra által hozott intézkedéseket. A Felsős mai adásában a proletárdiktatúra áll a középpontban.

10:00
Matematika – A háromszögek tulajdonságai (7. osztályos tanulók számára)
Amerika a népek nagy olvasztótégelye – az Újvilágban szinte minden náció képviselőjével találkozhatunk. Az amerikai kontinensen élők kultúrájával, hagyományaival, szokásaival a Felsős következő adásában foglalkozunk.

10:30
Művészet – Az opera (6. osztályos tanulók számára)
A mai adásban az Erkel Színházba látogatnak el a Felsős műsorvezetői. A kulisszák mögött Horváth István, a Magyar Állami Operaház énekese kalauzolja őket, miközben számos érdekesség derül ki az opera műfajáról, az operaénekesek munkájáról, és egy opera színpadra állításáról. Mindez természetesen sok zenével és énekkel társítva.

11:00
Magyar nyelv és irodalom – Nyelvtörténet (8. osztályos tanulók számára)
A magyar nyelv története a kezdetektől, a legközelebbi nyelvrokonaitól való elszakadástól s az etnikai önállósodás útjára lépéstől a mai napig tart. A magyar nyelv kialakulásáról pontos adatok nincsenek, csupán feltételezések, becslések állnak rendelkezésünkre. A nyelvtörténeti kutatások valamint a régészet, a történettudomány és a művelődéstörténeti erdemények alapján a legújabb vélemények a magyar nyelvvel Kr. e. 1000 körültől számolnak, eszerint a magyar nyelv hozzávetőlegesen 3000 éves. Ennyi idő alatt számos változáson ment keresztül szókincsünk, hangkészletünk, nyelvtani szabályaink, sőt, a változás napjainkban is nyomon követhető.

Szólalj meg! – angolul
11:30 67. és 68. lecke

Szólalj meg! – franciául
12:00 36-40. lecke