https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/24/oktatasi-anyagok-keddre-majus-26/

 

 

Alsós

8:00
3. osztály: Betegségek

8:15
4. osztály: Igemódok

 

Felsős

8:30
Biológia – Az ember tápcsatornája (8. osztályos tanulók számára)
Az ételekben lévő tápanyagokat tápcsatornánk elkülöníti a felhasználhatatlan anyagoktól. Mire az elfogyasztott tápanyag az emésztőcsatornán áthalad, fizikai és kémiai szempontból is átalakul. Tápcsatornánk szakaszaival és az emésztésben résztvevő szervekkel dr. Tamás Andrea ismertet meg minket.

9:00
Irodalom – Lázár Ervin: A tolvaj (6. osztályos tanulók számára)
Rejtélyes módon tűnnek el a konyhai eszközök egy család otthonából, éjszakáról éjszakára. Ki lehet a tolvaj? Lázár Ervin novellája nyomán a Kossuth-díjas szerző mesevilágában kalandoznak a Felsős műsorvezetői.

9:30
Történelem – Társadalom és életmód a XIX-XX. század fordulóján (7. osztályos tanulók számára)
A XIX-XX. század fordulóján – a többi európai országhoz hasonlóan – a magyar társadalomban is hatalmas változások következtek be. A tradicionális nagycsaládok kezdtek felbomlani, a fiatalok máshol próbáltak szerencsét, az izgalmas, fejlődő városban. Ezzel szemben – úgy tűnik – a vidéki élet nem igazán változott. Vajon hogyan éltek mintegy száz évvel ezelőtt egy kis ormánsági falu lakói? Ez is kiderül a FElsős történelmes adásából.

10:00
Fizika – A fény terjedése, visszatükröződése és törése (7. osztályos tanulók számára)
Manapság már nagyon széles a választék, ha szemüveget szeretnénk vásárolni. Az egyik legfontosabb lépés, hogy keressünk egy jó optikust, aki segít nekünk ebben. A szemüvegünkbe kerülő lencse ugyanis különleges módon működik: számtalan látáshibát tud szinte észrevehetetlen módon korrigálni. Mindennek a hátterében a fény és jellegzetes fizikai tulajdonságai állnak, amelyeket az adás végére a műsorvezetők is tisztán látnak.

10:30
Művészetek – A zene, mint az önkifejezés eszköze (7. osztályos tanulók számára)
Érzéseink kifejezésére számtalan eszközünk van: beszélhetünk róluk, versbe önthetjük őket, lerajzolhatjuk, sőt meg is zenésíthetjük. Lelkiállapotunk megfelelő ábrázolásához számtalan hangszer, dallam, ritmus, hangnem közül választhatunk. A Felsős következő adásában a zene és az érzések kapcsolatáról beszélgetnek a műsorvezetők.

11:00
Magyar – Az idézés és a párbeszéd (8. osztályos tanulók számára)
Bizonyos gondolatokat, elhíresült mondatokat mindannyian ismerünk, még ha néha nem is vagyunk biztosak benne, hol és kitől hallottuk. Ezek azok, amiket mindenki igyekszik pontosan idézni – általában filmekben, regényekben, vagy egy híres embertől hallott frappáns és találó meglátásokról van szó. Az idézésről és a párbeszédről Komlóczi Zoltán drámatanárral beszélgetünk.

Szólalj meg! – angolul
11:30 97. és 98. lecke

Szólalj meg! – franciául
12:00  51-55. lecke