https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/17/oktatasi-anyagok-keddre-majus-19

 

Alsós


8:00
1. osztály: A mese öröme
Ugye ti is szeretitek a meséket? Van kedvenc történetetek?A következő első osztályosoknak szóló sulikalandban Barbi is elárulja nektek, neki melyik mese a legkedvesebb.

8:15
2. osztály: Szöveges feladatok
A szöveges feladatok világába kalandozunk a másodikos diákokkal. Szöveges feladatokat oldunk meg! Izgalmas lesz! Velünk tartotok?

Felsős


8:30
Biológia / Földrajz / Történelem – A tápanyagok / A jégformálta Észak-Európa / Magyarország újraszervezése 1945 után– Az izomzat (8. osztályos tanulók számára)
A táplálkozás alapvető szükségletünk, hiszen az elfogyasztott ételből építkezik testünk, és a tápanyagok elégetésével jutunk a szükséges energiához a szellemi tevékenységekben is. A táplálkozás és az emberi szervezet fontos kapcsolatával dr. Tamás Andrea segítségével ismerkedünk. A föcipercekben Észak-Európa országait, a skandináv államokat fedezzük fel Varga Tamással, míg a töripercekben hazánk 1945 utáni újjászervezésében mélyedünk el jobban Varga Szabolcs kalauzolásával.

9:00
Magyar – Móricz Zsigmond: A hét krajcár I. (7. osztályos tanulók számára)
“Jól rendelték az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni” – így kezdődik Móricz Zsigmond Hét krajcár című novellája – a szívmelengető, megható és egyben mélységesen szomorú történet első része a Felsős alkalmi színpadán elevenedik meg a Felsős műsorvezetőinek és vendégeinek előadásában.

9:30
Történelem – A török kiűzése Magyarországról (6. osztályos tanulók számára)
Buda elfoglalása 1541-ben – a török hódoltság időszakának szomorú kezdete. Buda visszafoglalására mindössze másfél évszázaddal később, az 1680-as években kerülhetett sor. Hogyan? Kik voltak a török kiűzésének vezéralakjai? Erről mesél nekünk Varga Szabolcs történész.

10:00
Fizika – A hang terjedése, hangkeltés, a hang hullámtermészete (7. osztályos tanulók számára)
Elkészült a nagy mű, a dal hangszerelve és begyakorolva már csak arra vár, hogy valaki rögzítse. De milyen szempontok alapján kell a megfelelő hangstúdiót választani? Milyen paramétereket kell figyelembe venni a tökéletes hangzás elérése érdekében? A Felsős következő adásában egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a nézők.

10:30
Művészetek – Az impresszionizmus és egyéb izmusok (7. osztályos tanulók számára)
A fények és a színek játéka, a pillanatnyi benyomás, a plen-air – a XIX. század végén a közönség értetlenkedve állt az impresszionista képek előtt – a lágy ecsetkezelés, a színfoltokból kialakuló kompozíció szöges ellentétben állt a műteremben beállított, gondosan előkészített vásznakkal. A Felsősben ezúttal az impresszionizmussal és egyéb izmusokkal ismerkednek meg a műsorvezetők.

11:00
Magyar – Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig (8. osztályos tanulók számára)
Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig! című regényében számos örök igazság rejlik. Az igazmondás, a becsület, az erkölcsi tisztaság mindig is fontos értékei voltak az emberi társadalomnak. Hogyan viselhetjük el, ha megaláztatás ér minket? Mi történik, ha valaki lelkileg összetörik, és hogyan lehet mindebből kilábalni? Ezekre keressük a választ Móricz Zsigmond regényén keresztül Komlóczi Zoltán vendégünkkel.

Szólalj meg! – angolul
11:30 87. és 88. lecke

Szólalj meg! – franciául
12:00 46-50. lecke