https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/10/oktatasi-anyagok-keddre-majus-12

 

Alsós

8:00
3. osztály: Haszonnövények
Túrák, kirándulások vagy parki séták során, már bizonyára számos növénnyel megismerkedtetek. De azt tudjátok-e, hogy melyek a haszonnövények?
Erről beszélgetünk a harmadikos diákok sulikalandjaiban.

8:15
4. osztály: Kisalföld
A környezetismeret keretein belül rendhagyó módon ismerhetitek meg a Kisalföld jellegzetességeit.
Igazán izgalmas lesz, megígérjük!

 

 

Felsős

8:30
Földrajz – A valódi mérsékelt öv növény- és állatvilága (7. osztályos tanulók számára)
Tél-tavasz-nyár-ősz – a négy évszak megjelenése és periodikus váltakozása a valódi mérsékelt öv tájaira – köztük Magyarországra – jellemző. A Felsősben az éghajlati öv t meghatározó tulajdonságaival, az itt élő jellegzetes növényekkel, állatokkal ismerkednek a műsorvezetők.

9:00
Irodalom – Csokonai Vitéz Mihály (6. osztályos tanulók számára)
1773-ban, egy borbély fiaként lát napvilágot Debrecenben. Tizenkétévesen már megírja első költeményeit, és még szinte gyerek, amikor már tanítással keresi kenyerét. Éles eszéhez és tehetségéhez rebellis alkat is társul, így megélhetése hamar bizonytalanná válik, és egy gazdag kereskedőhöz is beteljesületlen szerelem fűzi. Kiről is van szó? Csokonai Vitéz Mihályról, a felvilágosodás korának egyik legkiemelkedőbb magyar költőjéről Papp Zoltánnal beszélgetünk.

9:30
Történelem – Oktatáspolitika a Horthy-korszakban (7. osztályos tanulók számára)
Magyarországon 1920-ban még 15% volt az analfabéták aránya. A kultusztárca tetemes összeget fordított az oktatás infrakstruktúrájának fejlesztésére, a módszertan és a tananyag modernizálására. A fejlesztés eredményeként az analfabétizmus az 1930-as évekre 7%-ra csökkent. A Felsős adása a Horthy- korszak oktatás és kultúrpolitikájával foglalkozik.

10:00
Fizika – Az elektromos áram és az elektromos áramkör (8. osztályos tanulók számára)
Elektromos árammal működnek a világító-, fűtő-, hűtőberendezéseink, közlekedési és telekomunikációs eszközeink, számítógépeink, háztartási gépeink, az ipar és kereskedelem gépei. Az elektromos áram és az elektromos áramkör fogalmával és működésével ismerkedünk vendégünk, Grama László segítségével.

10:30

Művészetek – A szecesszió (7. osztályos tanulók számára)
Art nouveau, Jugendstil, Style 1900 – a szecessziót számtalan néven ismeri a művészettörténet. A XIX- XX. század fordulójára jellemző művészeti stílusra ismerhetünk rá Gustav Klimt képein, Lechner Ödön épületein, Alfons Mucha plakátjain vagy Gaudí Sagrada Familia katedrálisán. Egy szecessziós kép festésével Tomi is megpróbálkozik, és az adás végén pedig az elkészült művet is megmutatja.

11:00
Magyar – A médiaszövegek rendszerezése (8. osztályos tanulók számára)
Mi az a szövegkörnyezet? Mit jelent a kontextus? Hogyan formálhatja a közgondolkodást a tömegmédia? Milyen csatornákon keresztül juthat el hozzánk egy fontos hír vagy üzenet? És hogyan ítélhetjük meg, hogy amit látunk vagy hallunk, abból mi a helytálló, és mi az, ami számunkra fontos lehet? Komlóczi Zoltán segítségével járunk utána ennek a témának.

Szólalj meg! – angolul
11:30 77. és 78. lecke

Szólalj meg! – franciául
12:00 41-45. lecke