https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/31/oktatasi-anyagok-keddre-junius-2/

 

Alsós

8:00
1. osztály: Szöveges logikai feladat
A szöveges feladatok logikai megoldásait mutatjuk meg nektek a következő sulikalandunkban az első osztályosokkal.

8:15
2. osztály: Fejezd be a mesét!
Együtt írunk mesét a másodikos diákokkal. Izgalmas kaland lesz! Velünk tartotok?

 

Felsős

8:30
Biológia / Földrajz / Történelem – A vér / A mozgalmas Balkán-térség országai / Törvénytelenségek az ’50-es években (8. osztályos tanulók számára)
Mi a vér? Folyadék? Vagy éppen szilárd halmazállapotú? Miért nevezhetjük szövetnek? Miből áll össze? Dr. Tamás Andreával az élet egyik legfontosabb alkotóelemét, a vért vizsgáljuk. Varga Tamás geográfussal a Balkán-térség országaival ismerkedünk, míg Varga Szabolcs az 1950-es évek törvénytelenségeibe avat be bennünket a töripercekben.

9:00
Magyar – Nyelvi agresszió a diákok között (6. osztályos tanulók számára)

9:30
Történelem – Az osztrák-magyar kiegyezés (7. osztályos tanulók számára)
1867-ben, közel két évtizedes szembenállás után létrejött a megegyezés a Habsburg uralkodó és Magyarország között. Az új államalakulattal szembeni bizalmatlanság azonban csak lassan szűnt meg. Ferenc József jól tudta, hogy birodalma gazdasági és politikai problémáira tartós megoldást kell találnia. Bécs a magyarokkal való viszony rendezésétől az államadósság csökkenését remélte, továbbá azt, hogy helyreállhat a birodalom belső szilárdsága. Mindez pedig azért volt fontos, hogy a Habsburg Birodalom megtarthassa helyét Európa nagyhatalmai között. A kiegyezésről, a hozzá vezető útról Varga Szabolcs történésszel beszélgetnek a műsorvezetők.

10:00
Matematika – Egyenletek (8. osztályos tanulók számára)
Melyik az a szám, amiből ha kivonok kettőt, és elosztom hárommal, 10-et kapok végeredményül? Vagy melyik az a szám, amit ha megszorzok kettővel, majd a szorzathoz hozzáadok hármat, 15-öt kapok? Nem olyan bonyolult. Épp az ilyen feladványok megoldásában segíthetnek az egyenletek, amelyekkel Major Csongor segítségével ismerkedünk.

10:30
Erkölcstan – Kamaszok és motiváció (8. osztályos tanulók számára)
Mi motivál minket napjainkban? Mi motiválta a szüleinket, amikor ők voltak kamaszok? Sok minden változik, változnak a kilátások és a jövőbe vetett remények is. Kinek-kinek más a fontos, és egy-egy generáció néha nehezen érti meg a másikat. Alapi-Tóth Zoltán drámatanárral arról beszélgetünk, hogy mi is motiválhat minket, mai tizenéveseket.

11:00
Magyar – J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura (8. osztályos tanulók számára)
A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien angol író világhírű fantasy-regénye, A hobbit című korábbi munkájának folytatása. 1936 és 1949 között, tizenhárom évig készült és 1954–1955-ös megjelenése óta világszerte több mint 150 millió példányban kelt el. Habár általában három kötetben jelenik meg és gyakran helytelenül trilógiának nevezik, a Gyűrűk Ura egységes egészet alkotó, hat könyvből és függelékekből álló, kiadástól függően mintegy 1800 oldalas mű. Komlóczi Zoltán drámatanárral beszéljük át, miről is szól igazából, és miért lehet napjainkig töretlen világsiker a Gyűrűk Ura.

Szólalj meg! – angolul
11:30 105. és 106. lecke

Szólalj meg! – franciául
12:00  55-59. lecke