https://mediaklikk.hu/cikk/2020/04/04/oktatasi-anyagok-keddre-aprilis-7/

 

Alsós
8:00 – 1. osztály

8:15 – 2. osztály

Felsős

8:30
Kémia – A földkéreg anyagai (7. osztályos tanulók számára)
A föld mélye mindig izgatta az emberek fantáziáját. Ám a földkéreg tanulmányozása nem csupán a bányászat és a nemesfémek utáni kutatást jelenti. A Felsősben ezúttal dr. Márk László kémikussal szállhatunk alá a mélybe, és ismerhetjük meg a különböző rétegeket, amelyek bolygónkat felépítik. Pihenésképpen pedig egy valódi kovácsműhelybe is ellátogatunk.

9:00
Nyelvtan – A hozzászólás, a felszólalás és a kiselőadás (8. osztályos tanulók számára)
A nyilvános beszédtől sokan tartanak. Mások vagy ismeretlenek előtt beszélni sok szempontból nehezebb, mint egy baráti társasában beszélgetni. A Felsős következő adásában a nyilvános beszéd műfajairól, jellegzetességeiről, technikáiról beszélgetnek a műsorvezetők.

9:30
Történelem – A gyűlölet öröksége, az antiszemitizmus (7. osztályos tanulók számára)
Habár előítéletekkel nap mint nap találkozunk, sőt talán mi magunk is hajlamosak vagyunk rá, az antiszemitizmus valamennyiünket borzongással, félelemmel, szorongással tölt el. Vajon hogyan juthat el egy társadalom odáig, hogy egy embercsoport megsemmisítésére törekszik? Mit jelent a kollektív bűnösség? A Felsősben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

10:00
Fizika – Mágneses alapjelenségek (8. osztályos tanulók számára)
A sztatikus elektromosság jelenségeivel nap mint nap találkozhatunk. Ez a találkozás néha mulatságos: frissen szárított hajunk hosszabb hajszálai égnek állnak. Máskor kellemetlen élményünk lehet: ha felállunk egy műanyag székről, vagy ha az autó kilincséhez érünk kiszállás közben, gyenge áramütést, szikrapattogást érzünk. A jelenség magyarázatát Felsős következő adásában ismerhetitek meg. Tartsatok velünk!

10:30
Erkölcstan – Konfliktusok a párkapcsolatban (7. osztályos tanulók számára)
Egy kapcsolatban számos buktató adódik – ezeken túljutni, a felmerülő problémákat megoldani, a konfliktusokat kezelni, kompromisszumra jutni nagyon fontos. A megoldás olykor nagyon egyszerű, de néha pont az ellenkezője. A Felsős következő adásában ezekről a nehézségekről beszélgetnek a műsorvezetők Kovács Barbara evangélikus lelkésszel.

11:00
Nyelvtan – A következtető és a magyarázó mellérendelő összetett mondatok (8. osztályos tanulók számára)
Nyelvtanra fel! A Felsősben ma a műsorvezetők folytatják az összetett mondatok tanulmányozását, Papp Zoltán segítségével. S ha már nyelvtan, akkor a magyar nyelv eredetéről, kialakulásáról, nyelvrokonságáról s ennek kutatásáról is megtudhattok pár érdekességet.

Szólalj meg – angolul
11:30 33. és 34. lecke

Szólalj meg – franciául
12:00 16-20. lecke