https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/04/26/oktatasi-anyagok-keddre-aprilis-28/

 

Alsós

8:00
3. osztály – Környezetvédelem

8:15
4. osztály – Alföld

A környezetvédelemről már biztosan sokszor hallottatok és tudjátok is milyen fontos! A harmadik osztályosokkal is a környezetvédelem világába kalandozunk el. Utána pedig együtt ismerjük meg az Alföld szépségeit a negyedikes diákokkal! Velünk tartotok?

 

Felsős

8:30
Biológia – A bőr védelme (8. osztályos tanulók számára)
Bőrünk testünk elsődleges védvonala – ápolása, gondozása nemcsak esztétikai szempontból fontos. A Felsős következő adásában a bőr felépítéséről, működéséről tudhattok meg többet.

9:00
Magyar – Igenevek (7. osztályos tanulók számára)
A főnévi igenév -ni képzővel ellátott igei származékszó. Elvontan fejez ki valamilyen cselekvést, történést, létezést vagy állapotfogalmat. Minden igéből képezhető főnévi igenév. Átmeneti jellegű szófaj, ezért igei és névszói tulajdonságai egyaránt vannak. A főnévi igenevekről Papp Zoltán magyartanár beszél bővebben a Felsősben.

9:30
Történelem – Mohácsi csata (6. osztályos tanulók számára)
A mohácsi csatát 1526-ban vívta a Magyar Királyság az Oszmán Birodalommal szemben. A csata végkimenetele a magyarok számára katasztrofális eredményt hozott, vereséget szenvedtünk a törökök ellen, rövid idő alatt mintegy 14 ezer magyar katona esett el, és meghalt II. Lajos magyar király is.
Vajon mi lehetett az oka annak, hogy ilyen csúfos vereséget szenvedett a magyar sereg? A történtekről írásos feljegyzésekből értesülünk csupán, így a pontos, valódi okokat nem könnyű feltárni. A mohácsi csatáról és következményeiről a Felsős mai adásában derül ki több részlet.

10:00
Matematika – Sorba rendezés (7. osztályos tanulók számára)
Sorba rendezni több szempont szerint lehet: elrendezhetjük abc-sorrendben a könyveket a polcon, sorba rakhatjuk szín szerint a krétákat, vagy összeállíthatjuk a karácsonyi menüsort. A matematikában is gyakran állítható fel sorrend: emelkedő vagy csökkenő sorba lehet rendezni a számokat, értékeket. A Felsős műsorvezetői azonban inkább egy sokkal finomabb sorrendet állítanak fel.

10:30
Zene – J. S. Bach (6. osztályos tanulók számára)
Az elemi emberi érzéseket, az örömöt vagy a gyászt megrendítőbben senki sem érzékeltette. Johann Sebastian Bach német zeneszerző, minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje, és egyik legtermékenyebb zeneszerzője volt. A lipcsei Tamás-templom karnagya az opera kivételével minden műfajban alkotott, kedvencei a korálok, a kánonok és a fúgák voltak. Fantasztikus életműve, csodálatos dallamai hallgatás közben elevenedik meg a stúdióban.

11:00
Irodalom – Shakespeare (8. osztályos tanulók számára)
Shakespeare Romeo és Júlia című drámájában a két ifjú szerelmes halála oldja fel az ellentéteket, és békíti ki a Capuleteket a Montague-kkal. Vajon valóban szükséges volt a két ártatlan halál? Nem lehetett volna másképp befejezni a drámát? Miért választotta Shakespeare a legszomorúbb megoldást? A választ a Felsősben kaphatjuk meg.

Szólalj meg! – angolul
11:30 59. és 60. lecke

Szólalj meg! – franciául
12:00 31-35. lecke