https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/04/19/oktatasi-anyagok-keddre-aprilis-21/

 

Alsós

8:00
1. osztály – Páros és páratlan számok

8:15
2. osztály – Logika – kódfejtés

 

Felsős

8:30
Biológia – A bőr (8. osztályos tanulók számára)
Ujjlenyomat, ujjnyom, daktiloszkópiai nyomtöredék – ha kíváncsiak vagytok a kifejezések pontos jelentésére, vagy szeretnétek megtudni, hogyan zajlik egy bűnügyi helyszínen való ujjnyomatrögzítés, nézzétek a Felsős következő adását, amelynek fő témája az emberi bőr.

9:00
Nyelvtan – A határozószók (6. osztályos tanulók számára)
Amikor elmesélünk egy történetet, akkor azt el kell helyeznünk térben és időben. Ilyenkor gyakran használunk határozószókat, amelyek képesek toldalék nélkül is kifejezni a cselekvés idejét és terét. A Felsős műsorvezetői a határozószók végtelenül változatos birodalmában barangolnak, és az adás végére tökéletetesen kiismerik magukat a mikor, meddig, mettől, hol, honnan, hová kérdésekre adható válaszok között.

9:30
Történelem – Változások a társadalomban (7. osztályos tanulók számára)
A XVIII-XIX. században az egyre szaporodó és növekvő gyárak nagyon sok embernek tudtak munkát adni. A korabeli munkabérek alacsonyak, a munkakörülmények pedig rosszak voltak, de sokaknak ez volt az egyetlen lehetősége a megélhetésre. Az ipari forradalom hatására a munkások száma folyamatosan nőtt, amely a társadalom átrendeződését és számos egyéb változást eredményezett. Minderről Tóth Zoltán történelemtanárral beszélgetnek a műsorvezetők.

10:00
Fizika – Gyorsulás és szabadesés – egyenletesen változó mozgások (7. osztályos tanulók számára)
Szabadesés. Ha ezt a szót halljuk, valószínű nem a fizikusok által megfogalmazott elméletek és számítások jutnak először eszünkbe. Pedig sokszor mi magunk is átélhetjük ezeket a folyamatokat. A Felsős forgatócsoportja egy kalandparkba látogatott el, ahol a gyerekek is kipróbálhatják, megtapasztalhatják az egyes fizikai törvényszerűségeket. A szabedésről és a gyorsulásról a Felsős mai adásában tudhattok meg többet.

10:30
Erkölcstan – A géniusz és csodálói (6. osztályos tanulók számára)
A zseni, a lángelme, a különleges tehetség kitűnik a tömegből. És mindig vannak csodálói. Olyanok, akik ugyanazon a téren – bár mindent megtesznek – nem tudnak kiemelkedőt alkotni vagy nyújtani. A géniusz, mint üstökös fénylik, és elhomályosítja a kevésbé tehetségeseket. Vajon mindenkiben ott rejlik a géniusz, csak rá kell találnia, vagy a tehetség nem tanulható? Ennek járnak utána a Felsős műsorvezetői a mai adásban.

11:00
Irodalom – Shakespeare: Rómeó és Júlia 3. felvonás (8. osztályos tanulók számára)
Shakespeare Romeo és Júliájában nem csupán a viszály, a gyűlölet és a szerelem csap össze, hanem a kardok is. A végzetes párbajban előbb Mercutio majd Tibalt kap halálos sebet – a 3. felvonásban a virtus, a harag, a düh,a bosszú és ennek visszavonhatatlan következménye kerül középpontba.

Szólalj meg! – angolul
11:30 49. és 50. lecke

Szólalj meg! – franciául
12:00 26-30. lecke