https://mediaklikk.hu/cikk/2020/03/29/oktatasi-anyagok-hetfore-marcius-30/

Felsős

8:30
Kémia – A kémiai reakciók általános jellemzése (8. osztályos tanulók számára)
A kémiai kölcsönhatások látványosak, érdekesek, sőt, olykor akár veszélyesek is lehetnek. Vajon mit történik két kémiai anyag kölcsönhatása során? Milyen típusú kémiai reakciók vannak? Mik a főbb jellemzőik? A Felsős következő adásában műsorvezetőink ezekre a kérdésekre keresik a választ Márk László és természetesen kísérletek segítségével.

9:00
Irodalom – Novellák, regényrészletek (6. osztályos tanulók számára)
A Robinson Crusoe Daniel Defoe angol író 1719-ben megjelent regénye. Főszereplője Robinson, aki hajótörést szenved, és egyetlen túlélőként egy lakatlan szigetre kerül. A főhős mindent megpróbál, hogy otthonossá, élhetővé tegye környezetét. Robinsont végül 28 év után egy hajó legénysége megtalálja és hazaviszi Angliába. A Felsősben a műsorvezetők a lakatlan szigetbeli létet, az egyedüllét, a magány, a remény érzését próbálják rekonstruálni, miközben a regény történelmi-társadalmi hátterét is felfedezik.

9:30
Történelem – Demokrácia vagy diktatúra? (7. osztályos tanulók számára)
A 20. századi Olaszország létrejöttéről már tanultatok. Az állam az antant oldalán lépett be az 1. világháborúba, majd hatalomra került Mussolina és egy fasiszta állammá vált. Erről a folyamatról, valamint ennek kapcsán a demokrácia és a diktatúra jellemzőiről, sőt egy diákönkormányzat működéséről tudhattok meg többet a mai adásban.

10:00
Matematika – A sokszögek területe (6. osztályos tanulók számára)
Egy arasz, egy hüvelyk, egy láb, sőt, egy királynői láb! A Felsős mai adásában Zoé királynő birodalmába látogathatnak al a nézők, ahol a felséges hölgy lábának, pontosabban lába méretének fontos szerepe van, főleg akkor, ha a palota vagy a leendő park, esetleg más épület vagy létesítmény területét akarják kiszámolni a hű alattvalók.

10:30
Erkölcstan – Szerelem (7. osztályos tanulók számára)
A szerelem az egyik legszebb, ha nem a legszebb emberi érzés. A szerelem irányíthatatlan, irracionális és megmagyarázhatatlan. A szerelem a párkapcsolat alapja, amely viszont már két emberen múlik, racionális és számos döntéssel jár együtt. Minderről Kovács Barbara evangélikus lelkésszel beszélgetnek a Felsős műsorvezetői.

11:00
Matematika – Olvassunk a grafikonokról! (8. osztályos tanulók számára)
A mindennapi életben gyakran van szükség arra, hogy grafikonokat értelmezzünk. Az internetes időjárás-előrejelzést, a valuták árfolyamainak változásait, a banki kamatváltozásokat gyakran grafikonon jelenítik meg. Az infografikák behálózzák környezetünket, körülvesznek bennünket. Következő adásunkban a különböző grafikonok értelmezéséről tudhattok meg többet.

Szólalj meg – angolul
11:30 21. és 22. lecke

Szólalj meg – németül
12:00 11-15. lecke