https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/17/oktatasi-anyagok-hetfore-majus-18/

 

Alsós


8:00
3. osztály: Barbi levele – szinonimák
Több különböző szó, de a jelentésük mégis hasonló. Ti ismertek ilyeneket? Ezek a szinonimák.

8:15
4. osztály: Mérés: láb, méter
Különleges módokon mérjük majd távolságot. Velünk tartotok?

Felsős


8:30
Biológia – Az izomzat (8. osztályos tanulók számára)
Miért nagyobb a férfiak izomtömege, mint a nőké? Milyen izomcsoportok vannak? Mi történik az izmokkal munkavégzés közben? Vendégünk, dr. Tamás Andrea válaszolja meg az izomzattal kapcsolatos kérdéseinket. Földrajzperceinkben Franciaországgal ismerkedünk Varga Tamás segítségével, míg a töripercekben az Amerikai Egyesült Államok 20. századi történelmébe kalauzol bennünket Varga Szabolcs, egész pontosan az afroamerikai polgárjogi mozgalmainak korszakába.

9:00
Irodalom – Kosztolányi Dezső: Az apa (8. osztályos tanulók számára)
A minőségi együtt töltött időt az egymásra figyelés teszi tartalmassá. Egy családban egyformán fontos az apa és az anya gyermekéhez fűződő viszonya. A Felsős műsorvezetői Kosztolányi Dezső Az apa című versének apropóján beszélgetnek erről vendégünkkel, Papp Zoltán magyartanárral.

9:30
Történelem – Felülkerekednek a szövetségesek (7. osztályos tanulók számára)
A D-nap története. A hadigazdaságok működése. Mi a feladata ma egy katonának? Hogyan kell elképzelni egy katonai kiképzést? Mit kell megtanulniuk a bakáknak? Mennyire és miben más a szerepe a hadászatnak háborúban és békeidőben? A Felsős következő adásában ezekre a kérdésekre is választ kapnak a nézők.

10:00
Matematika – A hasáb és a henger (7. osztályos tanulók számára)
A szobrászat története évezredekre nyúlik vissza. Talán az egyik legismertebb őskori lelet a Willendorfi Vénusz, amely a legújabb kutatások szerint körülbelül harmincezer éves lehet. Az évszázadok során sokat változott az anyaghasználat, a formanyelv, azonban ami változatlan maradt, az az alkotás szeretete, és a mértani formák használata egy szobor megalkotása során. A szobrászat és a mértani formák kapcsolata a Felsős következő adásában kerül szóba.

10:30
Erkölcstan – Hitek és tévhitek (6. osztályos tanulók számára)
Milyen kérdésekre keressük a válaszokat, és milyen módon? Miben hiszünk, és mi az, amiben tévesen hiszünk? Miért gondolunk valamit evidensnek? Ezeket a kérdéseket boncolgatják a Felsős műsorvezetői egy játékos vetélkedőn keresztül, így biztosan nem fogtok unatkozni. Komlóczi Zoltán dráma- ás zenetanár lesz a segítségünkre.

11:00
Fizika – Optikai kísérletek (8. osztályos tanulók számára)
Hogyan működik a szemünk? Ha a szemünkben fordítva képződik a kép, akkor miért nem fordítva látjuk? A fény elektromágneses hullám. Ki jött rá erre? Hogyan? Számos kérdést teszünk fel Grama László fizikus vendégünknek, aki érdekes kísérleteket is hoz a témában, hogy kielégítse kíváncsiságunkat.

Szólalj meg! – angolul
11:30 85. és 86. lecke

Szólalj meg! – németül
12:00 40-44. lecke