https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/10/oktatasi-anyagok-hetfore-majus-11/

 

Alsós

8:00
1. osztály: Testünk részei – a mozgó ember
A főbb testrészeiteket már biztosan ismeritek, és azt is, hogy mire használjuk őket. De hogyan és minek a segítségével tudunk például mozogni?
Ezekre a kérdésekre is választ kaphattok, ha együtt kalandoztok az első osztályosokkal.

8:15
2. osztály: Művészeti ágak
Megismerhetitek a művészeti ágak csodálatos világát a másodikos diákokkal. Velünk tartotok?

 

 

Felsős

8:30
Biológia – A csontváz (8. osztályos tanulók számára)
Életünk folyamán csontozatunk alkalmazkodik a terheléshez. Melyek a csontváz feladatai? Mi a szerepe a mozgásban a csontoknak? Erről beszélgetünk vendégünkkel, dr. Tamás Andreával. De megismerkedünk Nagy-Britannia országaival Varga Tamás segítségével, valamint Varga Szabolccsal töltött perceinkben kiderül az is, hogyan változott az életmód a 20. században, és mit jelent pontosan a popkultúra fogalma.

9:00
Magyar – Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője (7. osztályos tanulók számára)
Egy csodatevő esernyő, egy nyomtalanul eltűnt vagyon, egy ambiciózus fiatal ügyvéd, egy becsületes pap, egy gyönyörű fiatal lány – bizonyára mindenki kitálalta, melyik magyar regényben szerepelnek. Mikszáth Kálmánról és Szent Péter állítólagos esernyőjéről Papp Zoltán magyartanárral beszélgetnek a műsorvezetők.

9:30
Történelem – Társadalom és életmód a két világháború között Magyarországon (7. osztályos tanulók számára)
Az első világháború utáni években hatalmas veszteséget, sokkot, gyászt kellett feldolgoznia Magyarországnak. Ezzel együtt a politikai, társadalmi, gazdasági változásokra is reagálni kellett. Vajon hogyan sikerült mindezzel megbirkózni? Milyen kihívásokkal kellett szembenézni a mindennapi életben? A Felsős következő adásában ezekre a kérdésekre keresik a választ a műsorvezetők.

10:00
Matematika – Egybevágósági transzformációk (8. osztályos tanulók számára)
Mit jelent a transzformáció a matematikában? Mi a különbség a geometriai és az egybevágósági transzformáció között? Miközben utánajárunk ezeknek a kérdéseknek, a forgatást, valamint a tengelyes és középpontos tükrözést is gyakoroljuk vendégünkkel, Major Csongorral.

10:30
Művészetek – A színház, mint közösségformáló erő (6. osztályos tanulók számára)
Egy szerepet eljátszani, egy különleges karakter helyzetébe belehelyezkedni egyszerre szórakoztató és embertpróbáló feladat. A színház azonban nem csak ebben formál és alakít minket, hanem a közösség által is, amelynek részesei leszünk. Egy dráma életre keltéséhez a legtöbb esetben játszók csoportjára van szükség, akiknek a játék során figyelniük, reagálniuk kell egymásra. Ha nem is lesz belőlünk profi színész, egy színjátszócsoport tagjaként is rendkívüli élményekben lehet részünk. Erről beszélgetnek a Felsős műsorvezetői Komlóczi Zoltán drámatanárral.

11:00
Matematika – Sorozatok (8. osztályos tanulók számára)
Nektek melyik a kedvenc sorozatotok? Tv-sorozat, előadássorozat, könyvsorozat, programsorozat, bélyegsorozat – és még hosszan lehetne sorolni. A Felsős következő adásában szintén a sorozatokról, pontosabban a matematikai sorozatokról tudhattok meg annyi érdekességet, hogy még felsorolni is nehéz lenne. Tartsatok velünk!

Szólalj meg! – angolul
11:30 75. és 76. lecke

Szólalj meg! – németül
12:00 36-40. lecke