https://mediaklikk.hu/cikk/2020/04/04/oktatasi-anyagok-hetfore-aprilis-6

Alsós

8:00 3. osztály: Oroszlán és a kecske (meseszövés)

8:15 4. osztály: Köszönésformák

Felsős

8:30
Biológia – A madarak és az emlősök osztálya (7. osztályos tanulók számára)
A toll és az üreges csontok segítségével a madarak meghódították a levegőt. Az emlősök inkább a szárazföldön maradtak, bár a világ legnagyobb emlőse, a kék bálna a delfinekkel, fókákkal együtt a vizek birodalmában él. A Felsősben e két csodálatos osztály kialakulásával, jellegzetességeivel, egyes képviselőivel ismerkedhetünk meg, tolltól és szőrtől függetlenül.

9:00
Nyelvtan – Tekintet, arcjáték, gesztusok, testtartás (6. osztályos tanulók számára)
A kommunikáció egyik fontos eleme a testbeszéd. A testtartással, tekintettel, arcjátékkal, gesztusokkal sokszor olyan dolgokat is kifejezhetünk, amelyeket szavakkal nehezen, de a verbális és a nonverbális kommunikáció nehezen létezik egymás nélkül, egymást erősítik, kiegészítik. Fontosak a különböző beszédhelyzetekben és különböző partnerekkel felvett távolságok is. Ezek, és a gesztusok is nagyon eltérőek lehetnek a különböző kultúrákban. A testbeszéd, a gesztusok fontosságáról a műsorvezetők is meggyőződnek a Felsős mai adásában.

9:30
Történelem – Alkotmányos királyság (6. osztályos tanulók számára)
Szabadság, egyenlőség, testvériség – a francia forradalom nagyszerű eszméi egyre inkább eltorzultak,a forradalom egyre véresebbé vált, a jakobinusok hatalomra jutásával pedig a terror vette át a nemes célok helyét. Milyen lépések vezettek XVI. Lajos kivégzéséig? A Felsős műsorvezetői ezt derítik ki Tóth Zoltán történelemtanár segítségével.

10:00
Matematika – Átdarabolással megadható testek térfogata (6. osztályos tanulók számára)
Bizonyára mindenki ismeri a bűbésztrükköt, amely során egy ládába helyezett hölgyet feldarabolnak, majd a mutatvány végén sértetlenül mászik elő a bűvészdobozból. A Felsős műsorvezetői erre ugyan nem vállalkoznak, ellenben a feldarabolással elvégzett térfogatszámítások magyarázatára igen. S bár a bűvésztrükk továbbra is titok marad, de a térfogatszámítás már varázsige nélkül is menni fog mindenkinek.

10:30
Művészet – Csajkovszkij (7. osztályos tanulók számára)
Csajkovszkij balettjei a színházak repertoárjának örök darabjai. A “Nagy Ötök” tagja olyan klasszikus műveket hagyott ránk, mint a Diótörő, A hattyúk tava vagy a Csipkerózsika. A zeneszerző életéről, művészetéről Kircsi László zenetörténész mesél a Felsősben, Dózsa Imre balettművész és Lázár György pedig A hattyúk tava próbáján kalauzolják a nézőket.

11:00
Kémia – A vizek keménysége és a vízlágyítás (8. osztályos tanulók számára)
Kemény víz. Lágy víz. IIvóvíz. Szennyvíz. Vízkő. Lerakódás, víztisztítás, fertőtlenítés. Következő adásunkban életünk egyik alapelemét, a vizet, valamint különböző tulajdonságait vizsgáljuk. Mindebben segítségünkre lesz dr. Márk László, aki ismét számos érdekes kísérlettel készült.

Szólalj meg – angolul
11:30 31. és 32. lecke

Szólalj meg – németül
12:00 16-20. lecke