https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/04/26/oktatasi-anyagok-hetfore-aprilis-27/

 

Alsós

8:00
1. osztály – Érzékszervek

8:15
2. osztály – Haszonállatok

Melyek az érzékszerveink és hogyan működnek? Megtudhatjátok ha megnézitek az első osztályosok legújabb sulikalandjait! Utána pedig még a haszonállatokkal is megismerkedhetek a másodikos diákokkal! Velünk tartotok?

 

Felsős

8:30
Biológia – A térítői öv élővilága, a trópusi termelés (7. osztályos tanulók számára)
A Baktérítő és a Ráktérítő fontos szélességi kör: a trópusi és a mérsékelt éghajlati övet választja el egymástól a két féltekén. A térítők menti flóráról és faunáról, az ott élő különleges állatokról és az onnan származó fűszerekről és élelmiszerekről, valamint a trópusi termelés pozitív és negatív hatásairól Nagy Antal zoopedagógus és Varga Tamás geográfus mesél a nézőknek.

9:00
Irodalom – Szabó Magda (6. osztályos tanulók számára)
Ha azt halljuk, Szabó Magda, egyből az Abigélre gondolunk. Vagy a Tündér Lalára. Vagy a Für Elise-re. Az írónő számos csodálatos gyermek- és felnőtt regényt, drámát, verset alkotott, amelyek között mindenki megtalálja azt, amely megérinti a szívét és a lelkét. A Felsősben Szabó Magda életútját, irodalmi munkásságát, jelentősebb műveit Papp Zoltán magyartanárral idézik fel a műsorvezetők.

9:30
Történelem – A reformkori országgyűlés: Kossuth Lajos alakja (7. osztályos tanulók számára)
A reformkori országgyűléseken történtekről az első időkben hetente kétszer megjelenő Pesti Hírlap rendszeresen beszámolta. A tudósítások átütő sikert arattak, ami a lap példányszámának növekedésén is meglátszott. Az induló hatvanról fél év alatt ötezer fölé ugrott a lap példányszáma. Rövidesen már hetente négy számot adtak ki, és az első félév számait újra kellett nyomtatni. A Pesti Hírlap sikerét Kossuth Lajosnak köszönhette, akiről Varga Szabolcs történésszel beszélgetnek a műsorvezetők.

10:00
Fizika – A nyomás (7. osztályos tanulók számára)
Az időjárást jellemző fizikai paramétereket ma már modern mérőeszközökkel határozzuk meg. Ehhez elengedhetetlen a légkör ún. állapothatározóinak: a hőmérsékletnek, a légkörben levő víztartalomnak, a szélnek, illetve a levegő súlyának, vagyis a légnyomásnak megmérésére. A légnyomás méréséről, a nyomásról, mint fizikai jelenségről a Felsősben tudhattok meg többet.

10:30
Erkölcstan – Akivé válhatok… (8. osztályos tanulók számára)
Rémülten néztem körül a szobában, hogy hol az a felnőtt, aki a segítségemre siet. Majd döbbenten rájöttem, hogy az a felnőtt én vagyok, és senki másra nem számíthatok”” (Francesca Newby) A Felsősben ma a jövőjüket próbálják elképzelni a műsorvezetők. Vajon miben lesz más felnőtt énjük, mint a mostani? Mikortól mondhatják el magukról, hogy felnőttek? Mi az, ami nem fog változni bennük, akárhány évesek lesznek? Mik a leglényegesebb különbségek a gyermekkor és a felnőttlét között? Az adás végére remélhetőleg minden kérdést sikerül megválaszolni.

11:00
Matematika – Valószínűség, valószínűségszámítási feladatok (8. osztályos tanulók számára)
Köztudott, hogy a telitalálat esélye az ötös lottón igen csekély. Egy futballmérkőzésen viszont mindkét csapatnak 50% esélye van a kezdőrúgás elvégzésére. Az is nyilvánvaló, hogy ha célba lövünk, akkor a telitalálat valószínűsége a legkisebb. Az esélylatolgatás közben nagyon gyakori feladat kiszámítani a lehetőségek számát. A kombinatorika és a gyakoriság mintegy az előszobája a valószínűség-számításnak. A Felsős következő adásában ebben a témában merülhetnek el a nézők.

Szólalj meg! – angolul
11:30 57. és 58. lecke

Szólalj meg! – németül
12:00 26-30. lecke