https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/04/19/oktatasi-anyagok-hetfore-aprilis-20/

 

Alsós

8:00
3. osztály – A szomszédos számok

8:15
4. osztály – Szorzás és eredménybecslés egyjegyű számokkal

 

Felsős

8:30
Földrajz – Az amerikai kontinens felszíne, földrajzi övezetessége, vízrajza (7. osztályos tanulók számára)
Amerika hatalmas. Amerika lenyűgöző. Amerika csodálatos. A szuperkontinens éghajlata, felszíne, vízrajza egyedüállóan változatos: az ősföldtől a lánchegységig, a gleccsertől a mangrove-mocsárig, a sivatagtól a trópusi esőerdőig, a vízeséktől az időszakos folyókig minden megtalálható a 3 éghajlati övön átnyúló földrészen. Amerika földrajzi csodáiról Varga Tamás geográfus mesél a felsősöknek.

9:00
Irodalom – Ifjúsági regények, sci-fi (7. osztályos tanulók számára)
A science fiction népszerűsége hosszú idő óta töretlen. Írókat, filmkészítőket, képzőművészeket, sőt, a számítógépes játékok készítőit is foglalkoztatják a tudományos-fantasztikus történetek. A műfaj elsőként az irodalomban jelent meg és napjainkban is számos új történet születik. Ilyen az Időfutár is, amellyel a Felsős mai adásában foglalkozunk.

9:30
Történelem – Mátyás király (6. osztályos tanulók számára)
Nevezik Corvin Mátyásnak, az igazságos Mátyás királynak, hivatalosan I. Mátyásnak, de a köznyelv egyszerűen, mint Mátyás királyt emlegeti. Neve latinul és németül Mathias Corvinus. Aláírásában a Mathias Rex (Mátyás király) tűnik fel. Magyarországon 1458 és 1490 között uralkodott. 1469-től cseh (ellen-)király, 1486-tól Ausztria hercege. A számtalan történet, mese, monda hősét, a köznép barátját, az arisztokrácia megleckéztetőjét, az igazság keresőjét mindenki ismeri. A Felsősben uralkodói tevékenységével, kül- és belpolitikájátveal személyiségével foglalkozunk bővebben.

10:00
Matematika – Alakzatok a térben (7. osztályos tanulók számára)
Egy épület megtervezése manapság általában számítógépen történik. A legtöbb modellező program már nem csak a vonalakat és a sokszögeket használja, hanem az alapvető geometriai formákat: a gömböt, hasábot, hengert, kúpot is felkínálja, a virtuális építőkockákból pedig bármilyen építményt összerakhatunk a képernyőn. Szűcs Pál nyugalmazott rendőrezredes azonban inkább a klasszikus modellezési technikáka közül választott: a több ezer gyufaszálból hosszú hónapok alatt készített kastélyai már több kiállításon szerepeltek.

10:30
Erkölcstan – Stressz, stresszoldás, függőség (8. osztályos tanulók számára)
Mi minden okoz örömet, kapcsol ki vagy tölt fel? Milyen helyzetekben érez valaki félelmet, aggodalmat, szorongást!? Hogyan lehetünk úrrá ezeken a érzéseken? A Felsős következő adásában a műsorvezetők egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik a választ Tóth Zoltán segítségével.

11:00
Fizika – Transzformátor (8. osztályos tanulók számára)
A transzformátort általában a nagy teljesítményű villamos hálózatokban használják a feszültség- és az áramszint megváltoztatására. Jelentősége abban áll, hogy azonos teljesítmény magasabb feszültségű átviteléhez kisebb áramra van szükség, így a hálózat ohmos veszteségei, valamint a vezetékek keresztmetszetei jelentősen csökkenthetők, és lehetővé válik a villamos energia nagy távolságokra történő gazdaságos továbbítása. A transzformátor felfedezéséről, működéséről bővebben következő adásunkban beszélgetünk.

Szólalj meg! – angolul
11:30 47. és 48. lecke

Szólalj meg! – németül
12:00 21-25. lecke