https://mediaklikk.hu/cikk/2020/03/23/oktatasi-anyagok-csutortokre-marcius-26/

 

Felsős
8:00
Kémia – Az oldatok (7. osztályos tanulók számára)
A mindennapi életben számtalan oldatot készítünk, sőt fogyasztunk is. Az egyik legelterjedtebb és legismertebb kémiai reakcióról dr. Márk László kémikussal beszélgetnek a Felsős műsorvezetői, sőt még a lávalámpa elkészítését is megtanulják.

8:25
Irodalom – A két Lotti II. (5. osztályos tanulók számára)
Egy család, egy ikerpár, egy válás és egy nyaralás – Erich Kästner gyerekregénye évtizedek óta elvarázsolja az olvasókat. Lotte és Luise véletlen megismerkedése, barátsága, nyomozása és kitartó “összeesküvése” elnyeri jutalmát. A Két Lottit a Felsős műsorvezetői is szívükbe zárták, s hogy miért, az kiderül az adásból.

9:00
Történelem – II. József (6. osztályos tanulók számára)
“II. József, a kalapos király, Mária Terézia fia., aki anyja mellett a kor másik nagy abszolutista uralkodója volt.
Politikája vegyes fogadtatásra talált, több ezer rendelete közül számos nevezetes intézkedése mai napig példaértékű. A türelmi, a jobbágy- vagy a nyelvrendelet főbb részleteiről és a “”nevezetes tollvonásról”” bővebben mai adásunkban beszélgetünk. ”

9:25
Matematika – Geometriai transzformációk (7. osztályos tanulók számára)
A transzformáció szó átalakítást jelent. A geometria a síkidom, alakzatokkal, az azokhoz kapcsolódó törvényszerűségekkel, számításokkal foglalkozik. A geometriai transzformáció e két fogalom együttese, s bár a műsorvezetők nehezen barátkoznak meg a fogalommal, a megoldás egy bűvészmutatvány következtében hamar a stúdióban terem.

10:00
Osztályfőnöki óra – Természetfotózás (8. osztályos tanulók számára)
Egy fontos pillanat, személy vagy esemény megörökítése napjaink digitális eszközeivel nem tűnik bonyolult feladatnak. Ám ha pár alapszabályt és fotós trükköt ismerünk, sokkal könnyebben készíthetünk igazán jó képeket. A Felsős következő adásában szakavatott mesterek avatják be a fotózás rejtelmeibe a műsorvezetőket.

10:30
Biológia (Történelem és Földrajz percek) – Az emberi magatartás alapjai I./Az 1956 utáni kádári diktatúra, a megtorlás időszaka/Életünk Magyarországon (8. osztályos tanulók számára)
Magatartás, viselkedés, viselkedésforma. Következő adásunkban az örökölt és tanult magatartásformákról, a bevésődés folyamatáról tudhattok meg többet. A földrajzos részben Magyarország megújuló energiaforrásairól, a történelmi percekben a Kádár-rendszerről beszélgetünk.

Szólalj meg – angolul
11:00 17. és 18. lecke

Szólalj meg – spanyolul
11:30 6-10.

Mindenki Akadémiája
20:00 Szabó Lajos: Sporttörténet a palotanegyedben és a pesti belvárosban