https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/03/oktatasi-anyagok-csutortokre-majus-7/

 

Alsós

8:00
1. osztály – Népszokások

8:15
2. osztály – Internethasználat

Ti milyen népszokásokat ismertek? Mert bizony számos néphagyomány ismert. Néhánnyal megismerkedhetünk az első osztályosok sulikalandjaiban,
utána pedig a második diákokkal a biztonságos internethasználat világába kalandozunk.

 

Felsős

8:30
Biológia – A táplálkozás (6. osztályos tanulók számára)
Táplálék nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Ételre és tápanyagokra van szükségünk nem csupán az életben maradáshoz, hanem az egészséges élethez is. Nem mindegy, mit és milyen mértékben fogyasztunk, miközben az elfogyasztott tápanyagok egymásra is hatással vannak. A táplálék hasznosításában számos fontos szervünk vesz részt. Ebben az adásban a táplálkozás alapismereteiben mélyedünk el.

9:00
Magyar – Jókai Mór: A kőszívű ember fiai II. (7. osztályos tanulók számára)
Szuperman, Batman , Pókember vagy épp X-Man – hősök, akiket mindenki ismer. Nem romantikus hősök ugyan, de ugyanolyan népszerűek ma, mint a romantikusok a romantika korában. Vajon mi alapján válhatott valakiből romantikus hős? Mik voltak a legfontosabb tulajdonságai? Erre a kérdésre Jókai Mór bizonyára könnyen válaszolt volna. A Felsősben ezúttal a magyar írófejedelem talán legismertebb hősei, a Baradlay fivérek legjellemzőbb tulajdonságait gyűjtik össze a műsorvezetők.

9:30
Történelem – Magyarország a gazdasági világválság idején (7. osztályos tanulók számára)
A nagy gazdasági világválság a korabeli Magyarországon is éreztette hatását: munkanélküliséget, pénzromlást, egyéni, családi és társadalmi tragédiákat okozott, nyomában csőd, munkanélküliség, pénzromlás járt. A világméretű válság következményeiről a Felsős következő adásában tudhatnak meg többet a nézők.

10:00
Kémia – Az élet molekulái (8. osztályos tanulók számára)
Szén, hidrogén, oxigén, nitrogén, kén és foszfor. Ez a hatféle elem építi fel a szerves vegyületek túlnyomó többségét. Vajon miben különböznek azok a kismolekulák és óriásmolekulák, amelyek az élőlények szervezetét felépítik? Vendégünkkel, dr. Márk Lászlóval az élet alapjait kutatjuk.

10:30
Erkölcstan – A közösség ereje (6. osztályos tanulók számára)
Kikkel tartok szorosabb vagy lazább kapcsolatot? Kihez mi fűz, és milyen mélységűek ezek az érzések? Közösség, összetartás, barátságok, beilleszkedés, alkalmazkodás – mindennapi életünk meghatározói gyerekkorunktól időskorunkig. A közösség megtartó erejéről beszélgetünk, és játékos feladatokon keresztül is közelebb kerülünk a megoldáshoz Komlóczi Zoltán drámatanár segítségével.

11:00
Történelem/Földrajz/Biológia – A rendszerváltoztatás eseményei/Ukrajna és Szlovákia földrajza/Az Emésztőrendszer (8. osztályos tanulók számára)
1989. október 23-án kikiáltották a III. Magyar Köztársaságot. Ezzel megszületett a parlamentáris jogállam Magyarországon. Az eseményhez vezető jelentősebb lépésekről, a rendszerváltással kapcsolatos törvények megszületéséről Varga Szabolcs beszél részletesen.
A földrajzos részben Ukrajnába látogatunk el Varga Tamás geográfussal, a biológiapercekben dr. Tamás Andrea az Emésztőrendszer szövettani érdekességeiről beszél.

Szólalj meg! – angolul
11:30 71. és 72. lecke

Szólalj meg! – spanyolul
12:00 36-40. lecke