https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/24/oktatasi-anyagok-csutortokre-majus-28/

 

Alsós

8:00
3. osztály: Igeidők

8:15
4. osztály: Dunántúli domb- és hegyvidék

 

Felsős

8:30
Földrajz – A sarkvidékek élővilága (7. osztályos tanulók számára)
A zord körülmények ellenére a sarkvidékeket is benépesítették az élőlények. A növények, madarak, emlősök sajátságos módon alkalmazkodtak környezetükhöz. A sarkvidéki élővilágáról, jellegzetességeiről Nagy Antal zoopedagógussal beszélgetnek a műsorvezetőik a Felsősben.

9:00
Magyar – Szabó Magda: Abigél I. (8. osztályos tanulók számára)
Milyen életrajzi vonatkozásai vannak Szabó Magda Abigél című regényének? Hogyan dolgozza fel a hirtelen felnőtté válás nehézségeit a regény? Miért érezhetjük magunkhoz ma is annyira közel Gina történetét? Szabó Magda egyik legnépszerűbb regényéről Papp Zoltánnal magyartanárral beszélgetünk.

9:30
Történelem – Az Amerikai Egyesült Államok (6. osztályos tanulók számára)
A 18. században jelentős fordulat következett be Anglia és a 13 amerikai gyarmat kapcsolatában. Utóbbiak egy függetlenségi háborúval igyekeztek kivívni önállóságukat, és elszakadni az anyaországtól. Sikerült is nekik, az így létrejövő Amerikai Egyesült Államok alkotmánya pedig később számos nemzetnek kínált követendő példát. Ezzel az izgalmas korszakkal ismerkedünk adásunkban.

10:00
Fizika – Az elektromos áram hatásai (8. osztályos tanulók számára)
Mit jelent az energiatakarékosság fogalma? Miért fogyasztanak egyes berendezések túl sok áramot? Mit jelent az ellenállás? Az elektromos áram hatásairól Grama László tart élvezetes beszámolót, kapcsolódó kísérletekkel.

10:30
Művészetek – Antonín Dvorak (7. osztályos tanulók számára)
Antonin Dvorak a XIX. század klasszikus zenei élet meghatározó szereplője. A cseh zeneszerző egyedi stílusú sajátos zenei nyelvezetű, folklorikus elemekkel ötvözött klasszikus műveivel a cseh nemzeti zene egyik alapítójának számít. Dvorak életéről, zenei munkásságáról, legismertebb darabjairól a Felsős következő adásában tudhatnak meg többet a nézők.

11:00
Biológia / Földrajz / Történelem – A szem / Németország földrajza II. / A magyarországi nemzetiségek (8. osztályos tanulók számára)
Melyek a legjelentősebb kisebbségek ma Magyarországon? Miért lettek olyan kevesen a trianoni békeszerződés után? Mi volt az oka a II. világháború utáni német kitelepítéseknek és a csehszlovák-magyar lakosságcserének? Varga Szabolcs történész segítségével a magyaországi nemzetiségek múltjával és jelenével ismerkedünk. Dr. Tamás Andreával a szem működését ismételjük át, míg Varga Tamás ismét Németországba kalauzol bennünket.

Szólalj meg! – angolul
11:30 101. és 102. lecke

Szólalj meg! – spanyolul
12:00  51-55. lecke