https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/17/oktatasi-anyagok-csutortokre-majus-21/

 

Alsós

8:00
1. osztály: Jobb oldal, bal oldal
Jobb kéz, bal kéz, jobb láb, bal láb. Ti is belekavarodtok még néha? Sebaj! A következő sulikalandunkban együtt gyakoroljuk majd az első diákokkal.

8:15
2. osztály: Szabályjátékok
Utána pedig a szabályjátékokkal ismerkedünk meg a második osztályosokkal.

Felsős

8:30
Biológia / Földrajz / Történelem – Az egészséges táplálkozás / Észak-Európa országai / Az újjáépítés és a kommunisták hatalomra jutása (8. osztályos tanulók számára)
Az egészséges táplálkozás legfőbb szabályait, ismérveit, illetve az egészségtelen táplálkozás okozta betegségeket dr. Tamás Andrea segítségével kutatjuk. A földrajzpercekben Észak-Európában kalandozunk ismét Varga Tamással, míg Varga Szabolcs történész Magyarország 1945 utáni időszakáról és a kommunisták hatalomra jutásáról mesél nekünk.

9:00
Magyar – Hangsúly, hanglejtés (6. osztályos tanulók számára)
Közlendőnknek tartalma van, amelyet szeretnénk megértetni másokkal. Leírva és hallgatva mást tud jelenteni, közvetíteni ugyanaz a mondat. Mondandónk érzelmi mélységeit, hangulatát a hangsúllyal és a hanglejtéssel adhatjuk át hallgatóságunknak. Ezekről beszélgetünk ebben az adásban.

9:30
Történelem – Magyarország belépése a II. világháborúba (7. osztályos tanulók számára)
A második világháborúba Magyarország hivatalosan 1941. június 26. után lépett be. Milyen kül- és belpolitikai előzményei voltak a hadba lépésnek? Mi volt a döntés közvetlen kiváltó oka? A Felsős műsorvezetői egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik a választ Varga Szabolcs történész segítségével.

10:00
Kémia – A molekulák képződése és szerkezete (7. osztályos tanulók számára)
A fúziós reakciót már régóta ismerik a fizikusok. Ebből hasznos energiát kinyerni viszont még nem sikerült. Nagyon nehéz elérni a százmillió fokos hőmérsékletet, az anyagot aztán szabályozni, majd ezt a folyamatot egy reaktorban pozitív energiamérlegen működtetni. Egyebek mellett a magfúzió folyamata is előkerül a Felsős kémiás adásában.

10:30
Erkölcstan – Mi a szeretet? (8. osztályos tanulók számára)
Mit jelent a szeretet? Lehet-e szinonimája? Mi a különbség a kedvelés, a rajongás, a szerelem és a szeretet között? Játékos formában keressük a választ minderre vendégünk, Alapi-Tóth Zoltán segítségével.

11:00
Biológia / Földrajz / Történelem – Idegsejtek / Németország földrajza / A magyar gazdaság átalakulása 1990 után (8. osztályos tanulók számára)
“A rendszerváltoztatás a széles tömegek csendes támogatásával történt, annak reményében, hogy hazánkban végre a nyugat-európaihoz hasonló fejlődés kezdődik, és az életszínvonal emelkedni fog.
A gazdaság átalakulása azonban a vártnál több zökkenővel és nagyobb áldozatokkal járt az emberek számára. Ezekről mesél nekünk Varga Szabolcs történész. Dr. Tamás Andreával az idegsejtekről tanultakat elevenítjük fel, míg Varga Tamással Németországba kalandozunk.”

Szólalj meg! – angolul
11:30 91. és 92. lecke

Szólalj meg! – spanyolul
12:00 46-50. lecke