https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/05/10/oktatasi-anyagok-csutortokre-majus-14/

 

Alsós

8:00
3. osztály: Összetett főnevek
Biztosan szoktatok barchobázni, de vajon azt tudtátok, hogy ennek a játéknak több változata is van? Ráadásul könnyedén gyakorolhatjuk velük az összetett főneveket. A harmadikos diákok sulikalandjaiban játszva tanulunk.

8:15
4. osztály: Tollbamondás
A tollbamondás varázslatos világába kalandozunk a negyedik osztályosokkal. Tartsatok velünk!

 

Felsős

8:30
Földrajz – Ázsia földrajzi fekvése, övezetessége, vízrajza (7. osztályos tanulók számára)
Ázsia – a földrész, amely a felkelő napról kapta a nevét. A hatalmas sztyeppék, égbe szökő hegycsúcsok, ősi kultúrák bölcsője. A száraz sivatagok, a lustán kanyargó folyók, a fekete arany hazája. A hatalmas kontinens földrajzi jellemzőiről a Felsős következő adásában derül ki még több érdekesség.

9:00
Magyar – A különírás és az egybeírás (8. osztályos tanulók számára)
Gyakran még a legműveltebb nyelvhasználókat is gondolkodásra készteti, hogy egybe- vagy különírunk-e egy szót. Véletlenszerűnek tűnik, pedig nem az, ezekre is megvannak nyelvünk szabályai. Ha elsőre nem is tűnik egyszerűnek, biztosan segít őket megérteni vendégünk, Papp Zoltán.

9:30
Történelem – A totális háború, a holokauszt (7. osztályos tanulók számára)
Az 1944-ben kezdődött budapesti ostrom felgyorsította az eseményeket és a tragédiák sorozatát is. Szálasi Ferenc kormányzóságával megkezdődött a nyilas terror korszaka. A nyilas milíciák kegyetlenkedésének senki sem szabott gátat – a hatalom csak látszólag próbálta megfékezni őket. A korszakról a Felsős következő adásában tudhattok meg többet

10:00
Matematika – Az arányos osztás (6. osztályos tanulók számára)
Az arányos osztás matematikai műveletével az életből vett egyszerű példákon keresztül ismerkedünk: milyen arányban fogyaszthatunk különböző tápanyagokat, és hogyan oszthatunk el egy adag csokoládét igazságosan és arányosan – és persze mértékletesen.

10:30
Művészetek – Ének (7. osztályos tanulók számára)
Frédéric Chopin zongoraetűdjeit szinte mindenki ismeri. A lengyel zeneszerző és zongoravirtuóz tragikusan rövid életéről és halhatatlan műveiről Kircsi László zenetörténész segítségével tudhatnak meg többet a Felsős műsorvezetői természetesen számos zenei betéttel illusztrálva.

11:00
Biológia / Földrajz / Történelem – Csontok / Csehország és Lengyelország földrajza / A demokratikus jogállam működése és a magyar külpolitika (1990–2004) (8. osztályos tanulók számára)
Az 1990. évi őszi önkormányzati választásokkal lezárult az a folyamat, amelynek nyomán az egypárti diktatúrát többpárti demokrácia váltotta fel. A magyar országgyűlés és a magyar kormány dönthetett az ország jövőjét meghatározó kérdésekről. Ennek legfontosabb mozzanatait mutatja be nekünk Varga Szabolcs történész, míg dr. Tamás Andrea a csontok felépítéséről, Varga Tamás geográfus pedig Csehország és Lengyelország fölrajzáról mesél nekünk.

Szólalj meg! – angolul
11:30 81. és 82. lecke

Szólalj meg! – spanyolul
12:00 41-45. lecke