https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/06/07/oktatasi-anyagok-csutortokre-junius-11/

 

8:00
3. osztály: Összefoglaló kvíz

8:15
4. osztály: Változó igealakok

 

Felsős

8:30
Földrajz – A tengerek élővilága (7. osztályos tanulók számára)
Tenger, finom homok, kagylók, tengeri szörnyek, tengeri finomságok – sós vizeink ökoszisztémája azonben ennél sokkal összetettebb. A föld mintegy háromnegyedét borító víztömeg élővilágáról, legjellegzetesebb képviselőiről, fontosságáról és sérülékenységéről Nagy Antal zoopedagógussal beszélgetnek a műsorvezetők.

9:00
Magyar – Átirat, példázat (6. osztályos tanulók számára)
Bizonyos történetek évszázadokon, vagy épp évezredeken át élnek velünk: a legelső, eredeti szövegből pedig később átiratok születnek. Ilyenkor izgalmas összehasonlítani, ki hogyan formált egy adott történetet, hogyan vált a történet maga többé az átiratok által. Hans Christian Andersen A rendíthetetlen ólomkatona című meséjét Békés Pál Az ólomkatona című szövegével vetik össze a Felsős műsorvezetői.

9:30
Történelem – Az első világháború második szakasza (7. osztályos tanulók számára)
A harckocsi, vagyis a tank az első világháború találmánya. A TANK egyébként egy kódszó volt, ami az angol watertank, azaz víztartály szó rövidítése és fedőnévként szolgált. Ez a lánctalpas, erősen páncélozott jármű nagy tűzerejű fegyverekkel van felszerelve és hatalmas teste ellenére igen mozgékony harci eszköz. A Felsősben 1. világháborús adásában egyebek mellett a tankok kifejlesztéséről, műszaki jellemzőiről is szó esik.

10:00
Matematika – Szöveges feladatok (8. osztályos tanulók számára)
A matekórák visszatérő szereplői a szöveges feladatok, amelyek bár sokszor kihívást tartogatnak számunkra, mégis jelzik, az életben hányféleképp is lehet jelen a matematika. Megoldottunk már pár szöveges feladatot, de most megfordítjuk a dolgot: megírni próbáljuk őket egy-egy matematikai feladatra. Major Csongor lesz a segítségünkre.

10:30
Művészetek – Joseph Haydn (7. osztályos tanulók számára)
Joseph Haydn munkássága közel ötven évet fog át- a barokk és rokokó stílus meghatározó alakjának tartjuk, de a klasszicizmus kiteljesedésében is nagy szerepe volt és még a romantika korában is alkotott. A fertődi Esterházy-kastély Zenepavilonjában hosszú éveken keresztül csendültek fel a mester legújabb szerzeményei – Haydn zenéjének csodáit Kircsi László zenetörténész mutataj meg a Felsősben.

11:00
Biológia / Földrajz – Természettudományok (8. osztályos tanulók számára)
A világ, amelyben élünk, megannyi rejtélyt és szépséget tartogat. Még közvetlen környezetünkben, városunkban is, vagy a tájegységen, ahol élünk, találhatunk újabb és újabb látni- és felfedeznivalókat. A természettudományok hosszú évek óta igyekeznek leírni Földünk törvényeit és működését. Na de ahogy változik a világ körülöttünk, úgy kell változnia a tudománynak is. A természettudományok jövőjéről, valamint saját munkájáról Varga Tamás geográfus mesél nekünk. Ezzel búcsúztatjuk nyolcadikos természettudományos adásainkat, és elköszön az évtől Dr. Tamás Andrea is.

Szólalj meg! – angolul
11:30 119. és 120. lecke

Szólalj meg! – spanyolul
12:00 60-64. lecke