https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/04/19/oktatasi-anyagok-csutortokre-aprilis-23

 

Alsós

8:00
1. osztály – Légzéstechnika

8:15
2. osztály – Festés, színek

 

Felsős

8:30
Természetismeret – Az emberi test, csontok és izmok (6. osztályos tanulók számára)
Az emberi test váza a csontozat. Törzsünket a gerincoszlop tartja, ehhez kapcsolódik a koponya, valamint medencei rész és az alsó valamint a felső végtagok. Csontvázunkhoz tapadnak az izmok és inak, amelyek testünket mozgatják, feszítik, tartják. Testünk felépítéséről, főbb részeiről, az izmok működéséről bővebben mai adásunkban beszélgetünk.

9:00
Irodalom – Adatgyűjtés és források felhasználása (8. osztályos tanulók számára)
Prezentáció, önálló projekt készítése során több alkalommal is nekünk kell begyűjtenünk a szükséges információkat, adatokat, hivatkoznunk kell mások eredményire, meg kell jelölnünk a felhasznált forrásmunkákat. A hiteles, alapos, korrekt adatgyűjtésről és felhasználásról a Felsősben tudhattok meg többet.

9:30
Történelem – A reformkor: Széchenyi István (7. osztályos tanulók számára)
A napóleoni háborúkat Európa-szerte gazdasági válság követte. Az 1820-as évekre egyre többen ismerték fel, hogy változásra van szükség. Egyre látványosabbá vált Magyarország elmaradottsága az ipari forradalom által fejlődő nyugat-európai országokhoz képest, ugyanakkor mindenki számára egyértelmű volt, hogy a változásokat a Habsburg Birodalmon belül kell végrehajtani. Ez a változás összefonódott Szécheniy István alakjával, akiről mai adásunkban tudhattok meg többet.

10:00
Fizika – A körmozgás (7. osztályos tanulók számára)
“Ideális íveket mindennap használunk, például ha biciklivel kanyarodunk, vagy kikerülünk valamit. Ehhez ismernünk kell az eszközt, amivel közlekedünk, látni az útvonalat, amin haladunk. Kisebb sebesség – pl egy bicikli – esetében ez általában nem is jelent gondot, a a Felsős forgatócsoportja viszont annak járt utána, hogy Turán Frigyes, magyar bajnok autóversenyző, rallyversenyző milyen kanyarokkal és ideális ívekkel találkozik egy verseny során. Az autóversenyzők technikájáról a körmozgásról szóló adásban tudhattok meg többet.”

10:30
Erkölcstan – Ökolóiai lábnyom (6. osztályos tanulók számára)
Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat. Vajon mekkora ma az ökológiai lábnyomunk? Mit tehetünk és mit kell megtennünk azért, hogy csökkentsük a méretét? A válasz az adás végére kiderül.

11:00
Biológia – Genetikai hibák (8. osztályos tanulók számára)
Az örökítőanyagokról és a DNS-ről beszélve már szó volt róla, hogy adódnak olyan helyzetek, amikor genetikai hibák jönnek létre. Miért és hogyan jönnek létre ezek a hibák? Nevezhetők-e betegségnek? A kérdéskre dr. Tamás Andreátó kapjuk meg a választ.

Szólalj meg! – angolul
11:30 53. és 54. lecke

Szólalj meg! – spanyolul
12:00 26-30. lecke