https://mediaklikk.hu/cikk/2020/03/29/oktatasi-anyagok-csutortokre-aprilis-2/

 

Alsós

8:00 3. osztály: Szorzás

8:15 4. osztály: Osztás

Felsős

8:30
Biológia – Az emberi test szövetei (8. osztályos tanulók számára)
Kötőszövet, izomszövet, hámszövet, támasztószövet – az emberi testben mindegyiknek fontos feladata van. Felépítésükről, működésükről a Felsős következő adásában beszélgetünk. A földrajzos percekben Földünk övezetességével, a történelmes részben a II. világháború utáni Európa kialakulásával és berendezkedésével foglalkozunk. Tartsatok velünk!

9:00
Nyelvtan – A megbeszélés (7. osztályos tanulók számára)
A beszélgetés a közvetlen és teljes kommunikáció leggyakoribb formája. Feltétele, hogy legalább két ember között történjen, akik állandóan szerepet cserélnek a kommunikáció során. Hol az egyik a feladó, és másik a címzett, hol fordítva, az egyik a címzett a másik a feladó. Az információk, kijelentések, közlések, kérdések, válaszok ide-oda áramolnak. A megbeszélésről mint kommunikációs formáról Papp Zoltán magyartanárral beszélgetnek a műsorvezetők.

9:30
Történelem – Kommunista diktatúra a Szovjetunióban (7. osztályos tanulók számára)
Leningrád 1924. egy tömbház puritán szobája. egy faasztal, három kopott szék, egy 40-es csupasz izzó világít. Szamovár, szegénység. Falon Lenin kép.
Három szereplő:
1) naív és várakozó otthoni, aki olvassa a Pravdát Lenin temetéséről, nagyságáról és azért szeretné, ha már jobb lenne az élet.
2) kopott hazatérő a Cseka börtönéből. ballonkabát, kiábrándult, ismeri a rendszer igazi természetét. Az első szereplő őszintén érdeklődik a sorsa iránt. Beszélgetésük a sajtóból olvasható Lenin dicsőítés és a valóság ütköztetéséből.
3) Közben megérkezik a harmadik személy. Megrögzött pártmunkás, egy új Pravdával érkezik, ami már Sztálinról szól. Hoz egy Sztálin képet, amivel kicseréli Lenin képét a falon. A cselekmény a Felsős mai adásában bontakozik ki, amely a kommunista diktatúrát eleveníti fel.

10:00
Matematika – Racionális számok, négyzetgyök (8. osztályos tanulók számára)
Hatványozás, gyökvonás, négyzetgyök, köbgyök, gyökkettő – a Felsős következő adásában túllépünk a racionalitáson és belépünk az irracionális számok világába. A Felsős műsorvezetőit Pánczél Róbert matematikatanár kalauzolja a nem mindennapi fogalmak és számok útvesztőjében.

10:30
Művészet – Muszorgszkij (7. osztályos tanulók számára)
Különleges tárlatvezetésre invitálja nézőit a Felsős, ahol nem képeket láthatunk. Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című műve kapcsán Kircsi László zenetörténész mesél az orosz zeneszerzőről, és meg is mutatja, el is játssza egy-egy zeneművét.

11:00
Biológia – Az emberi magatartás alapjai II. (8. osztályos tanulók számára)
Az életünk 1/3 alvással töltjük. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy életfunkcióink hibátlanul működjenek. Következő adásunkban az alvás fontosságáról és mechanizmusáról tudhattok meg többet. A földrajzos részben az világunk működését meghatározó infrastruktúráról beszélgetünk, a történelmes részben pedig megismerkedhetünk a legvidámabb barakkal.

Szólalj meg – angolul
11:30 27. és 28. lecke

Szólalj meg – spanyolul
12:00 11-15. lecke