https://mediaklikk.hu/cikk/2020/04/12/oktatasi-anyagok-csutortokre-aprilis-16

 

Alsós

8:00
3. osztály – Mondatfajták
Kijelentő, felszólító, óhajtó és kérdő – vajon mik lehetnek ezek? A harmadik osztályosokkal a mondatfajták között barangolunk. Velünk tartotok?

8:15
4. osztály – Emlékek, emlékezet
Kalandozzunk együtt a negyedikesekkel az emlékek világába, ahol az emlékezetről mesélünk nektek!Tartsatok velünk!

 

Felsős

8:30
Kémia – A kőolaj és a földgáz (7. osztályos tanulók számára)
Kőolaj és földgáz – két legismertebb fosszilis energiahordozó, amelyre számos iparág épül, származékaik szinte mindenben megtalálhatóak. Keletkezésükről, jellegzetességikről,felhasználásukról kémikus és geográfus szakértőkkel beszélgetnek a Felsős műsorvezetői, sőt még a Dunai Olajfinomítóba is ellátogathatunk.

9:00
Nyelvtan – Az ige (6. osztályos tanulók számára)
Az ige cselekvést, történést, létezést kifejező szófaj. A magyar nyelvben három igeidőt, számos igemódot különböztetünk meg, és természetesen az igék ragozása is jellemzi nyelvünket. Minderről bővebben Pelcz Kata nyelvésszel beszélgetünk a Felsős nyelvtanos adásában.

9:30
Történelem – A szomszédos államok magyarsága (7. osztályos tanulók számára)
Száz évvel ezelőtt Magyarország területe még mintegy háromszor akkora volt, mint ma. Nem csak magyarok éltek itt – a Kárpát-medencében számos nemzet, nemzetiség talált otthonra, akik a magyar többségi társadalom tagjai voltak egészen a trianoni békeszerződésig. 1920 után minden megváltozott: számos magyarországi területet csatoltak a szomszédos országokhoz. A határon túli magyarságról a Felsős következő adásában beszélgetünk.

10:00
Matematika – Hatványozás nemnegatív, egész kitevő esetén (8. osztályos tanulók számára)
Hány szem búza fér el egy sakktáblán, ha a tábla mindegyik mezejére kétszer annyi búzaszemet rakhatunk, mint amennyit az előző mezőre? A megoldáshoz nem árt tisztában lenni a hatványozás fogalmával, amelyről a Felsős következő adásában tudhattok meg többet.

10:30
Az 56′-os forradalom ünnepe (8. osztályos tanulók számára)
1956. október 23. Vajon hogyan látta az eseményeket egy korabeli fiatal? Milyen gondolatokat ébresztenek a mai fiatalokban az egykori naplórészletek, visszaemlékezések? Mire asszociálnak a Felsős műsorvezetői? A Felsős következő adásában az 1956-os forradalomra emlékezünk.

11:00
Biológia – Genetika (8. osztályos tanulók számára)
Az emberi élet alapja a sejtmag és az abban található örökítő anyag. A genetika tudományáról, fejlődéséről dr. Tamás Andreával beszélgetünk következő adásunkban.

Szólalj meg – angolul
11:30 43. és 44. lecke

Szólalj meg – spanyolul
12:00 21-25. lecke